2011. február 6., vasárnap

Fűszeres olivaolajban érlelt sajtok



Ez az étel, kb. ugyanilyen elnevezéssel az egyik kedvenc helyi éttermünk étlapján szerepel, tavaly próbáltuk ki először, s annyira ízlett, hogy a tányért szó szerint kitöröltük utána. Azóta már itthon is sokszor elkészítettem.

A ráfordított idő gyakorlatilag elenyésző és ezért cserébe fantasztikus ízélményben lesz részünk. Ideális baráti társaságoknak akár nyári kerti party-hoz, akár téli estékre borozgatás mellé, vagy csak úgy.

Vigyázat, nehéz abbahagyni, nagyon eteti magát, a pácoláshoz használt fűszeres-hagymás olajat pedig olyan jó egy kis kiflicsücsökkel kitunkolni a végén...

Hozzávalók 2-3 adagra:

kb. 40-45 dkg sajt vegyesen:
mozzarella,
valamilyen füstölt sajt (ebből picit kevesebb, ne domináljon a füstölt íz),
kecskesajt (én most olyan sajtot tettem bele, ami tehén-, kecske- és juhtejből készült vegyesen, valami isteni)
valamilyen csemege jellegű sajt (pl. göcseji csemege) vagy trappista, edami
és most egy kis keményebb, nem morzsálódós márványsajtot is tettem bele (nem sokat, mert az is elég erős ízű)

(Az arányok kb. a következőek voltak: 10-10 dkg mozzarella, csemege és kecskesajt, és a "maradék 10 dkg füstölt sajt és márványsajt fele-fele arányban.)
1 közepes fej lilahagyma nagyon apróra vágva
2 ág rozmaring
10 ág kakukkfű
kb. 10 levél bazsalikom
negyed csokor petrezselyem (elhagyható)
egy kisebb csokor metélőhagyma
6-7 db szárított paradicsom apróra vágva
kb. 1 dl olivaolaj
kb. 1 csapott tk só

Elkészítés:

A sajtokat ízléses kockákra vágjuk, majd egy tálba tesszük, rászórjuk a felaprított zöldfűszereket, a lilahagymát és a szárított paradicsomot és leöntjük az olivaolajjal. Óvatosan átforgatjuk, hogy a sajtok ne törjenek, sózzuk, majd fóliával lefedve hűtőben érleljük (egy éjszakát legalább, de pár óra múlva is finom).

Friss bagettel fogyasztjuk.

9 megjegyzés:

  1. Isteni finom lehet és a fotó gyönyörű!!!!

    VálaszTörlés
  2. Szia Latsia, üdv nálam! Tényleg isteni finom, és köszi! :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű a fotó!!!! Legközelebb a barátoknak ilyet fogok készíteni.

    VálaszTörlés
  4. Szia Mónika, köszi, csak ajánlani tudom!

    VálaszTörlés
  5. Szia! Nagyon jól néz ki. Melyik étterem ez?

    VálaszTörlés
  6. Egy kis metélőhagyma még belemehet ?

    VálaszTörlés
  7. Jujj, most hogy így mondod, kihagytam belőle...:((( Mindjárt pótolom. Te tudsz valamit...(?) Tréfitörp...Talán már ettél ilyet?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails