2011. február 9., szerda

Mini pizza


Nagyon sokáig nem mertem otthon pizzát sütni (szerintem nem vagyok egyedül ezzel.) Ez mindaddig így volt, míg meg ki nem kísérleteztem a számomra tökéletes receptet, amit több pizzareceptből "gyúrtam össze". Sokan arra esküsznek, hogy a pizzatésztába réteslisztet is kell keverni, attól lesz jó. Próbáltam már azzal is, de végül megmaradtam a simalisztnél, úgy jobban ízlett, és nekem az állaga is jobb lett. Igazi, vékony tésztájú, ropogós szélű olasz pizza.

Persze az olaszok ún. nullás lisztből készítik (tipo zero) na ilyet sajnos nincs módom beszerezni. Így hát maradt a sima hagyományos liszt.

A pizzatészta receptet aztán "teszteltem" a főzősuli tucatnyi résztvevőjén, meg a barátaimon is, a visszajelzések szerint sikerrel.

Szóva pizza, házilag. Liszt, élesztő (ha más nem, szárított) minden háztartásban van otthon, nem egy különleges alapanyag. A házi pizza gyakorlatilag ugyanannyi idő alatt készen van (kb. 1 óra) míg a pizzafutár berobogna a pizzánkkal, valami sonka és sajt is mindig akad a hűtőkben, már csak a paradicsomszószból kell betárazni. Ezennel arra buzdítok mindenkit, hogy süssön otthon pizzát, egyáltalán nem egy nagy kunszt. A mirelit pizzát pedig nagyon gyorsan el lehet felejteni.

Miután már jól begyakoroltam a házi pizzasütést, tegnap nekiláttam, hogy csökkentett szénhidráttartalmú lisztből is működik-e. Amint a mellékelt kép mutatja, sikerült, bár picit több víz kellett bele.

Ebben a mini pizzában az a jó, hogyha nagyobb baráti társaság érkezik hozzánk (vagy pl. gyerekzsúrra készítjük) egszerre 3-4 pizza is meg tud sülni (a nagy pizzát ugyanis csak egyenként lehet sütni) így kevesebb száj marad éhesen.



Hozzávalók 8 db mini pizzához:

Tészta 1.0.: (sima változat)

250 g liszt
1,5 dl langyos víz
1,5 dkg friss vagy 1 csapott tk szárított élesztő
1 tk só
2 ek olivaolaj

Tészta 2.0.:

ugyanaz, mint a fenti, csak a liszt szénhidrátcsökkentett (U1) és a víz kb. 2 dl

A paradicsomszószhoz:

300 g passata di pomodoro (nálam általában Mutti)
2-3 ek. olivaolaj
fél fej hagyma
friss bazsalikom, oregánó

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk (vagy szórjuk) az élesztőt, hozzáadunk egy csipet kristálycukrot, majd egy kis langyos vizet öntünk rá. Hagyjuk egy kissé felfutni, majd hozzáadjuk az olajat is, és a vizet apránként adagolva mixerrel bedagasztjuk. Nem biztos, hogy az összes vizet felveszi, ne öntsük bele egyszerre! Közepesen lágy tésztát kell, hogy kapjunk.

Ráterítünk egy olivaolajjal megkent fóliát és meleg helyen, lefedve kb. 3/4 órán át kelesztjük.

Közben elkészítjük a paradicsommártást:

Az olivaolajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát (ízlés szerint fokhagymát is lehet bele tenni) majd felöntjük a paradicsompürével, ízlés szerint sózzuk, majd kis lángon felfőzzük. Nem kell neki sok idő. Friss bazsalikommal, oregánóval ízesítjük.

A sütőt előmelegítjük a lehető legmagasabb fokozatra, a sütő rácsát a legalsó sínre helyezzük. Az én sütőmön van pizza üzemmód, az majdnem 300 fok, de egy sima sütő is képes magas hőfokot produkálni, csak jó sokáig legyen előmelegítve (és közben a sütőajtót ne nyitogassuk :p) A sütőbe helyezzünk egy vízzel teli bádogedényt (erre jó szolgálatot tesz a paradicsomkonerv doboza.)

Amikor a tészta megkelt, 8 darabba osztjuk (átgyúrni nem kell) majd olajos kézzel széthúzzuk, mint a lángost.

Megkenjük 2-2 ek paradicsomszósszal és ízlés szeriti feltéteket teszünk rá.

8-9 percig sütjük. (Tapasztalataim szerint a harmadik, negyedik, stb. pizzának már 6-7 perc is elég volt.)

11 megjegyzés:

  1. Én is így vagyok a pizza tésztával :)

    Gyönyörűek a képek, mintha csak Helennél járnék ;)

    Pussz-pussz

    VálaszTörlés
  2. Köszi, de azért azt csak szeretném...bár naon jó volt a tanítómesterem :DDD

    VálaszTörlés
  3. Igazi nyári hangulata van a képnek ;-)

    VálaszTörlés
  4. Szia! Én azt szertném megkérdezni, hogy a csökkentett szénhidráttartalmú lisztet honnan lehet beszerezni? Gratulálok a díjaidhoz :-)

    VálaszTörlés
  5. Szia, én Update 1 lisztet használok. Mást nem is ismerek. Csak ezt nem akartam így direktben kiírni, gondoltam, úgyis mindenki tudja :)

    VálaszTörlés
  6. Anazar, pedig ha hiszed, ha nem, itt egy hete 0, mínusz egy fok és tejfölköd. A nap kb. arra a 20 percre sütött ki, míg a fotót készítettem...

    VálaszTörlés
  7. Szia! Köszönöm a felvilágosítást a liszttel kapcsolatban. Azt hittem, valamilyen újfajta liszt, amiről még nem hallottam :-)

    VálaszTörlés
  8. Pl: diabetikus lisztre gondoltam, amit cukorbetegeknek ajánlanak.

    VálaszTörlés
  9. Én is pont így készítem a pizza alaptésztát,
    ezen a héten túl vagyok már egyen,
    jó ránézni a képeidre!
    Erika

    VálaszTörlés
  10. megcsináltam, nagyon fincsi lett! koszonom! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails