Tegnap átvettem a nyereményemet, amit Dolce Vita szülinapi játékán nyertem. Gondoltam, üres kézzel sehova sem illik menni, ezt a tortát fabrikáltam még előző este Dolce Vitának. (Remélem, ízlett neki..:) )
A kávéfőző maga az álom, nem győzöm lefőzni a kávékat. Még egyszer köszönet érte!
A tortát nem egy nagy durranás elkészíteni, 1 óra alatt kész is van, ellenben (szerintem) nagyon finom, lágy és krémes, és jó citromos.
Linzer alap, mascarponés-tejszínes túrókrém, citromzselével a tetején.
Hozzávalók (18 cm-es formához)
tészta:
65 g hideg vaj
100 g liszt
4 dkg porcukor
1 tojás sárgája (vagy 1 ek tej)
a krémhez:
350 g tehéntúró
100 g mascarpone
250 ml tejszín
15 g zselatin
6 ek porcukor (vagy ízlés szerint)
3 (kezeletlen!) citrom héja
3 ek limoncello likőr
2 ek friss citromlé
tetejére:
4 db citrom
8 ek kristálycukor
1 tk 3:1 vagy 2:1 dzsemfix
Update 1 változatban is elkészíthető: ez esetben a liszt fele Master Mix, a linzeralaphoz porcukor helyett pedig ugyanannyi porrá őrölt xilitet (illetve a krémbe folyékony édesítőt) használjunk. A tetején lévő citromzseléhez xilitet használjunk.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal omlós tésztát gyúrunk, majd fóliába csomagolva fél óráig hűtőszekrényben tartjuk.
A tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, majd a peremet rákapcsoljuk.
A tésztát kör alakúra kinyújtjuk, majd a tortaforma aljába illesztjük.
170 fokra előmelegített sütőben 15 percig, világos színűre sütjük (amíg a széle elkezd kisé pirulni.)
A krémhez az összes hozzávalót és a tejszín felét alaposan kikeverjük. A maradék tejszínt csomómentesen elkeverjük a zselatinnal és felmelegítjük. Amikor langyosra hűlt, apránként hozzácsurgatjuk a krémhez és jól eldolgozzuk.
A krémet eloszlatjuk a tortaformában, ütögessük oda a konyhapulthoz, hogy ne maradjanak benne levegőbuborékok, maj a tetejét szépen simítsuk el egyenesre és tegyük hűtőbe.
A citromzseléhez a citromokat hámozzuk meg, vágjuk fel kockára, a magokat szedjük ki, majd turmixgépben (vagy botmixerrel) éppen hogy csak pépesítsünk rajta egy kicsit (2-3 mp.)
Öntsük lábosba, adjuk hozzá a cukrot és dzsemfixet, majd forraljuk fel és további 5 percig főzzük nagy lángon. Akkor jó, mikor áttetszővé válik és sűrűsödni kezd.
Hűtsük legalább langyosra és simítsuk rá a megdermedt túróréteg tetejére.
Gratulálok a nyereményhez! A fotó pedig gyönyörű (mint mindig)
VálaszTörlésKedves Mónika, köszönöm, nagyon kedves vagy!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni, hogy a citromokat a zseléhez teljesen kifilézed, vagy a hártyák rajta maradhatnak?
A torta pedig gyönyörű!
Köszi Zit
Szia Zit, ahogy felvágtam cikkekre, nagyjából leszedtem a hártyát is, de nem nagy tragédia, ha egy kicsi rajta marad :)
VálaszTörlésszia!
VálaszTörlésMár egyszer elkészítettem ezt a tortát, és nagy sikere volt, de most diétásan szeretném, ezért érdeklődnék, hogy update változatban is vajat használsz a tésztához? A másik kérdésem, hogy mivel nem vagyok semmilyen édesítőnek a híve, tehetek a krémbe is nyírfacukrot/xilitet?
Köszi a segítséget.
Andi
Szia Andi, igen, én általában mindenhez vajat használok. Természetesen xilitel is készítheted, de nekem sajna a gyomrom nemi nagyon bírja :)
VálaszTörlésKöszi!
VálaszTörlés