Gyerekkorom óta imádom a fagyit. Apával ketten tartjuk a fagyievési rekordot családon belül (8 gömb :P), bár a gyorsaságot illetve mindig ő nyer.
Oh, azok a gyermekévek...amikor még kb. csak a csoki-vanília-puncs trió volt a választék, kiegészülve néha olyan különlegességekkel, mint pl. pisztácia.
(Apropó pisztácia, hogy egy klasszikust idézzek:
(Apropó pisztácia, hogy egy klasszikust idézzek:
"- Te! Adj már nekem is egy tölcsért!- Tutti-frutti, karamell, vanília.- Pisztácia.- A pisztácia kifogyott. Van vanília, tutti-frutti, karamell, rumosdió, kávé.- Oké. Akkor legyen vanília pisztáciával.- A pisztácia kifogyott. Van vanília, karamell, tutti-frutti, rumosdió és kávé.- Oké. Akkor legyen mondjuk tiszta csokoládé egy kis pisztáciával.- Mondd, Te süket vagy? A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt.....-Akkor mondjuk legyen egy kicsi mindből. ...Ja, csak ne spórold ki a pisztáciát!")
Szóval a fagyi mindig, minden mennyiségben jöhet, ha hideg van, ha meleg, bár a tavasz sajnos még várat magára. Házilag nem egy nagy ördöngősség fagyit készíteni, a hűtést leszámítva hamar készen is van. A levendulafagyi további előnye, hogy ilyet boltban nem is lehet kapni. Érdemes kipróbálni, mert különleges és nagyon finom.
Hozzávalók 8 dl fagylalthoz:
2 tojássárgája
2 dl tej
4 dl tejszín
10-12 dkg cukor
1 vaníliarúd
125 g mascarpone
125 g mascarpone
5 ág friss levendula vagy 2 tk szárított levendula
1 ek rózsavíz (elhagyható)
Elkészítés:
A tejet és a tejszínt lábosba öntjük, beleszórjuk a levendulát, a vaníliarúd kikapart magját és a vaníliarudat, majd éppen csak felforraljuk. Lefedve langyosra hűtjük, majd leszűrjük.
A tojássárgákat jó habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a mascarponét és azzal is jól elmixeljük. A tojásos keveréket lassan belecsurgatjuk a tejszínes tejbe és lassú tűzön, állandóan kevergetve besűrítjük. Híg pudingszerű massza lesz belőle, olyasmi, mint egy sűrű madártej. Hozzáadjuk a rózsavizet is.
Műanyag edénybe öntjük, teljesen kihűtjük, majd lefedve fagyasztóba tesszük. (Nyilván, ha van fagyigépünk azzal készítsük. Nekem nincs.) 1-2 óra elteltével (mikor már dermedni kezd) fél órás szünetekkel 3-4 alkalommal alaposan keverjük át. Krémes, lágy fagylalt lesz belőle. Tálalás előtt érdemes szomahőmérsékleten tartani egy darabig, hogy szépen adagolható és kellemes állagú legyen.
Bud Spencer, Terence Hill:-))))
VálaszTörlésA fagyi nagyon klassz!:-))
Bonbonmánia: az egyik kedvenc filmjelenetem, a fagyiról mindig ez jut eszembe:)))
VálaszTörlésA Sárga Borházban hideg meggylevesbe raktuk - egyfajta levesbetétként - a levendula fagyit (a PacoJet-es verziót, ami egyszerű angolkrémbe főzött levendulával készül). A meggyleves Ramsay után szabadon tisztán cukorsziruppal csináltuk, minimális fahéjjal. Az összhatás fantasztikus volt. Talán idén nyáron újra étlapra teszi Főnök.
VálaszTörlésKedves Novca, a főzősulinkban a séf is paco jettel készíti a különféle fagyikat (pl. chilit is, na az valami isteni), nekem sajna nincs otthon paco jetem (vajon miért ? :D)
VálaszTörlésÖöö ... hogyhogy nincs?! Alapvető konyhai eszköz! :-)))
VálaszTörlésAz a PacoJet-es chili recept érdekelne, ha a Kolléga Úr nem titkolja túlságosan.
Alapvető, csak ne lenne ilyen marha drága:D annyira nem titkos, tudtommal valami szaklapban is megjelent, majd rákérdezek. Ha nem titkos, itt majd megosztom.
VálaszTörlés