2011. március 3., csütörtök

Csak egy keksz...



...és hozzá egy shake, ami ugyan nem 5 dolláros, de nagyon finom. (A keksz is :) ) Akik szeretik a fehércsokit, imádni fogják.  De hogy ne legyen annyira édes, került bele egy kis aszalt meggy, de aszalt vörösáfonya is szuper bele, minél savanykásabb, annál jobb. (Igazából az álmaimban goji bogyó szerepelt, de azt sajna nem tartok itthon ipari mennyiségben. De ha van lehetőségünk beszerezni, próbáljuk ki azzal.)
Régen leszoktam arról, hogy kekszet vegyek, házilag olyan egyszerű elkészíteni, és garantáltan tudjuk, hogy mi van benne. Dobozban nagyon sokáig eláll. Ez nem az a teljesen száraz, ropogós keksz, hanem - köszönhetően a rövid sütési időnek - , a belseje szaftosan omlós marad.

Fehércsokoládés-aszalt meggyes kekszek, felvágósan white chocolate cookies with dried cherries :) , hozzávalók 18 db-hoz:

100 g vaj (nem margarin!)
120 g cukor vagy 80 g fruktóz
1 tojás
2 ek tej
175 g liszt
2 tábla fehér csokoládé (tipp: az egyik tábla lehet straciatella is - Boci)
80 g aszalt meggy/fekete cseresznye, vörösáfonya
fél tk szódabikarbóna
csipet só


Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 180 fokra.


Az egész tojást jó habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a nagyon lágy vajat és azzal együtt folytatjuk a habosítást elektromos mixerrel (kb. 1-2 perc.) Hozzáaöntjük a tejet is és jól elkeverjük.


A csokoládét apró darabokra vágjuk.


A lisztet elkeverjük a sóval és a szódabikarbónával, majd hozzáöntjük a vajas tojásos keverékhez és fakanállal, hablapáttal, határozott mozdulatokkal összekeverjük, míg a massza összeáll, túlkeverni nem szabad. Hozzáadjuk a csokoládét és az aszalt meggyet is és átkeverjük.

Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral (ennek híján kivajazzuk-lisztezzük)  Vizes kézzel kb. 1 evőkanályni masszát kiszedünk, majd nagyjából gömb alakúra formázzuk és a tepsibe rakosgatjuk. Hagyjunk ki helyet közöttük, mert sütés közben elterülnek. Egy nagy gáztepsiben 9 db fér el.

9-10 percig sütjük. (A második tepsinek picivel kevesebb idő is elég tapasztlatom szerint.)

A kekszek meleg állapotukban nagyon puhák, legalább 10 percet várjunk, majd lapáttal emeljük ki és hagyjuk kihűlni.

A shake-hez fogtam egy marék fagyasztott vegyes erdei gyümölcsöt, begórtam a mixerbe és 3 dl tejjel meg némi (minimális) édesítővel összeturmixoltam. A végeredmény egy extra habos, jéghideg, csupa gyümölcsös itóka lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails