Ez egy igazi téli édesség. Répa-narancs-mogyoró. (Ritkán rikkant a rigó?)
A répától nem kell megijedni, nagyon finom. Nem is érződik benne a répa. Inkább narancsos-citrusos ízvilága van. Ha nem mondjuk meg, mi van benne, rá sem jön senki.:)
Viszont nagyon egsézséges, liszt alig van benne, cukor pedig egyáltalán nem, ehelyett fruktózzal készült.
Hozzávalók 8 db mini kuglófhoz:
150 g répa tisztán mérve, finomra reszelve
3 tojás
85 g fruktóz
csipet só
1 citrom héja
150 g darált mogyoró (vagy mandula, sőt, ezek híján akár dió is lehet)
50 g (Update 1) liszt
1 narancs leve kifacsarva
2-3 ek narancs- vagy citromlekvár (tetszőlegesen diabetikus)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A répát lereszeljük.
A tojássárgájákat habosra keverjük 2 ek fruktózzal.
A fehérjéket csipet sóval habosra keverjük, majd a végén hozzáadjuk a maradék fruktózt és nagyon kemény, fényes habot verünk belőle.
A reszelt répát elkeverjük a darált mogyoróval és a liszttel.
A cukros tojássárgájába óvatosan belekeverjük a fehérjehabot, majd rászórjuk a lisztes-mogyorós répát és kíméletesen összekeverjük keverőlapáttal, vigyázva, hogy a hab ne törjön. (A sorrend nagyon fontos. Tavaly, mikor Christan Teubner receptje alapján töktortát sütöttem, jöttem rá, hogy mennyivel könnyebb-habosabb lesz a tészta, ha így keverjük el.)
A masszát kivajazott mini kuglófformákba kanalazzuk, majd a sütőbe tesszük. A hőfokot letekerjük 160 fokra és kb. 30 percig sütjük.
A "mázhoz" a narancslevet elkeverjük a lekvárral és a még langyos kuglófokra kanalazzuk.
Tipp: dupla mennyiségből tortaformában is süthető (24 cm-es formában).
Kedves Strawberry! Nagyon csábító a süti, van is itthon minden hozzá, kivétel fruktóz. Ha sima cukorral készítem, mit tanácsolsz, mennyit rakjak bele?
VálaszTörlésSzia Bors and pepper, szerintem 110-120 g oké lesz, a fruktózból mindig kevesebb kell, mivel erősebb az édesítő hatása.
VálaszTörlésKöszi :)
VálaszTörlés