2011. március 15., kedd

Csokis-mandulás pite és teraszavató


Végre jó idő van. Ennek örömére fel is avattam a teraszomat ezzel a pitével, a receptet tegnap láttam egy női magazinban. Elég ritka, hogy recept alapján sütök/főzök, inkább csak ötletadóak a receptek. Most is így volt, bár most csak alig tértem el az eredeti recepttől, inkább az elkészítés módjában.
Amit viszont először próbáltam ki, az az omlós tészta robotgéppel készítése. Azt kell mondjam, mostantól csak így fogom készíteni, sokkal gyorsabban készen lett.

Hozzávalók (22 cm-es pitetálhoz)

150g liszt
1 ek porcukor (ezt az eredeti recept nem tartalmazta)
40 g vaj
50 ml hideg tej (az eredeti recept vizet írt)
1 tojás sárgája

töltelék:
150 g mandula, megpirítva
150 g cukor
60 g vaj
60 g étkezési keményítő
3 dl tej
100 g magas kakótartalmú étcsokoládé
4 egész tojás (+ a tézstából visszamaradt 1 db fehérje)



Elkészítés:

A lisztet, porcukrot és a kockára vágott jéghideg vajat késes robotgépbe (esetleg turmixgépbe) tesszük, és addig keverjük, míg morzsás állagú nem lesz. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejet, majd addig mixeljük, míg a tészta összeáll (nagyon gyorsan ment). A tésztát fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük.

A szeletelt mandulát száraz seprpenyőben megpirítjuk, félretesszük.

A krémhez a vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a keményítőt és apránként a tejet, majd csomómentesre keverve, állandó keverés mellett krémmé főzzük. A tűzhelyről levesszük, majd beletördeljük a csokoládádét és kevergetjük, míg felolvad.

A mandulából kb. 2 evőkanálnyit tegyünk félre a tetejéhez, a többi robotgéppel megdaráljuk és azt is a csokoládés krémhez adjuk. Legalább langyosra hűtjük, majd egyesével alaposan eldolgozzuk benne a tojásokat.

A tésztát belenyomkodjuk egy pitetálba (a peremére is), villával sűrűn megszurkáljuk, majd egy sütőpapírt borítunk rá, erre valamilyen száraz hüvelyest szórunk és ún. vakon elősütjük, 170 fokra előmelegített sütőben 15 percig. (Ezt az eredeti recept nem írta, de tapasztalatom szerint ennek a műveletnek az elhagyása esetén félő, hogy "szalonnás" lesz a tészta.)

A sütőpapírt eltávolítjuk, majd a tésztára ráöntjük a krémet, a tetejét megszórjuk a félretett mandulával és további 40 percig sütjük.




8 megjegyzés:

  1. Jól néz ki , főleg az utolsó képen!
    Megkívántam:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Erika, köszi! Nagyon finom, olyan pudingszerűen lágy és krémes a töltelék, alul roppanós tészta...csak ajánlani tudom. Legközelebb csoki nélkül fogom készíteni.

    VálaszTörlés
  3. Szia Strawberry, nagyon jól néz ki a pite és szivesen megpróbálnám. De sajnos még soha nem hallottam az "ètkezési keményitö"-röl, itt németországban még nem láttam. Miböl áll, vagy esetleg mivel cserélhetném?
    Várom a választ, köszönöm!
    Steffi

    VálaszTörlés
  4. Szia Steffi, az nem más, mint kukoricakeményítő, biztosan lehet kapni Németországban is. (Stärkemehl, Maisstärke, Speisestärke, pl. Dr. Oetker Gustin, ennek pl. nálunk is ugyanolyan a csomagolása) Ha végképp nem boldogulsz, vegyél vaníliás, vagy akár csokis pudingport (az ugyanis kuk.keményítő, és aromák)és abból tegyél bele 60 g-ot. Remélem, segítettem.

    VálaszTörlés
  5. Szia Strawberry, nagyon köszönö a segitséget, így csak sikerülhet a hétvégi desszert!

    VálaszTörlés
  6. Szia! Hmm, ez nagyon fincsinek néz ki!!!

    Kukk be hozzám, van egy kis blogdíj nálam Neked.

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Nagyon szemezek ezzel a recepttel, de kicsit ódzkodom ettől a sok tojástól, ha csak kettővel készíteném, az vajon sokat rontana az állagán?
    K

    VálaszTörlés
  8. szia Marcsika, kevesebb tojással félő, hogy nem lesz kellően szilárd a krém, csak valami folyós izé. szerintem.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails