2011. március 12., szombat

Mogyoróvajas waffel (gofri)



A gofrireceptek közül az élesztősre esküszöm. Hogy miért? Mert az élesztő miatt nagyon jó állagú lesz a tészta, sokkal könnyebben lehet megsütni. Ezzel elkerülhető az a konyhai terror, hogy a gofrisütő gép orrán-száján folyik a tészta. Ugyanakkor lapos sem marad és az állaga könnyed-habos.

Ez egy régóta bevált recept, gondoltam, megbolondítom némi mogyoróvajjal. Azt kell, hogy mondjam, nagyon jót tett neki. A mogyoróvaj íze éppen csak, diszkréten érződik, főleg, ha csak önmagában, esetleg némi porcukorral megszórva fogyasztjuk.

Hozzávalók:
400 g liszt (vagy ugyanennyi U1 liszt)
500 ml langyos tej
2,5 dkg friss vagy egy tasak szárított élesztő
4 tojás
csipet só
10 dkg olvasztott vaj
5-6 púpozott tk mogyoróvaj
2 ek cukor vagy édesítő ízlés szerint

Elkészítés:

A liszet tálba szórjuk, közepébe mélyedést készítünk, abba belemorzsoljuk az élesztőt, 1 tk. cukrot szórunk rá és egy kis langyos tejet öntünk rá. Megvárjuk, míg felfut (5 perc), majd a többi hozzávalót (kivéve az olvasztott vaja) hozzáadva elektromos mixerrel bedagasztjuk. A végén beledagasztjuk az olvasztott vajat is.

Lefedve legalább egy fél órán át kelesztjük, majd gofrisütőben megsütjük. Tipp a sütéshez: nekem 2 "rekeszes" négyzet alakú gofrisütőm van, tapasztalatom szerint 2-2 evőkanálnyi mennyiség fér el benne kényelmesen, kifolyás nélkül. A tésztát szépen oszlassuk el a sütő felületén, és a fedelet ne zárjuk rá , csak hajtsuk le, így is megsül, viszont tutira nem folyik ki oldalt-elöl-hátul. :) A fenti mennyiségből 20 db gofri lett.


6 megjegyzés:

  1. Nagyon jòl nèz ki !!Biztos finom!

    VálaszTörlés
  2. Köszi paprika! Igen, nagyon finom :)

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Édesítővel is lehet csinálni a cukor helyett? Vagy az update cukorral?

    VálaszTörlés
  4. Szia Andika, nahát, erre hogy ráéreztél, a képen látható u1 liszttel és fruktózzal készült.:) A folékony édesítő annyira nem jó bele, inkább por állagú. Vagy xillit, u1 "cukor", fruktóz, stb.

    VálaszTörlés
  5. Köszi! Igen-igen, már olvaslak egy ideje, és láttam az egyik bejegyzésben, hogy általában u1 lisztet használsz, ezért már be is kerültél a kedvenceim közé :) És ezért gondoltam, hogy tudsz ebben is segíteni. Na, akkor ma ki is próbálom.
    Köszi!

    VálaszTörlés
  6. Szia Andika! igen, nagyon sokszor azzal sütök, csak ezt itt külön nem reklámozom, ez az oldal nem arról szól. Tapasztalatom szerint az u1 liszt jól működik, a kelt tészta talán az egyik kivétel, nem lesz olyan porhanyós, szerintem a túl sok rost miatt nem tud megkelni olyan szépen, mint a sima lisztes. Inkább linzernek, piskótaféléknek, kevert tésztáknak (mint ez a goffri) használom. Annyi jótanács, hogyha kalóriaszegényebbre szeretnéd, hagyd ki a mogyoróvajat, nem a szénhidrát, hanem a zsír miatt :) Más az íze, sima goffri, de nagyon finom (én u1 pudinggal szeretem :D)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails