2011. március 19., szombat

A (majdnem) eredeti somlói galuska


Most ismét egy hagyományos desszertet hoztam nektek. A somlói galuska az egyik legnépszerűbb desszert hazánkban (sőt, tavaly "hivatalosan" is ő lett Magyarország kedvenc süteménye, egy internetes szavazás eredményeképpen). Szerintem aligha akad olyan, aki nem szereti, legyen akár felnőtt, akár gyermek.

A somlói 10 az 1-hez, hogy ott virít a magukat "magyaros" étteremnek kikiáltó éttermek bőrkötésű, kapcsos, nejlon irattartós étlapján (leginkább turistacsalogatónak), ennek ellenére alig akad olyan hely, ahol jó minőségben készítik és nem spórolják ki az alapanyagokat. A legtöbb helyen letudják a dolgot némi ipari piskótával (ami még véletlenül sem háromféle), amit porból készített vaníliapuding és csokoládéöntet kísér, az elmaradhatatlan növényi UHT habspray-vel. Vigyázat, nyomokban diót tartalmazhat.

A somlói története egyidős a Rákóczi-túróslepényével, ugyanis mindketten az 1958-as brüsszeli világkiállításra születtek (csakúgy, mint pl. a Budapest bélszín, a magyaros/lecsós szűzérme, a Budapest torta, stb.). Megalkotója, "szülőatyja" Szőcs Béla József cukrászmester, a méltán híres desszertet a világkiállítás magyar pavilonjában a Gundel Étterem szakácsai mutatták be. Nevét a fóti Somlyó-hegyről kapta, melynek lábánál, Kisalagon élt a cukrászmester.

Szőcs Béla a Gerbeaud cukrászdában volt tanuló, majd 1956-tól kezdődően, tizenhárom éven keresztül a Gundel Étterem cukrászműhelyének vezetőjeként dolgozott. Szerette a munkáját, szeretett tanítani és emellett kísérletező típus volt, sok mindent kipróbált. Saját cukrászdáját 1969-ben nyitotta meg Kisalagon, a Madách utcában, ahol a műhely még ma is megvan.

Az interneten - s ennek köszönhetően a háztartásokban is - számtalan formában kering a receptleírás, "egyszerű" somlói, "hamis" somlói néven is, babapiskótával, csokoládépudinggal (???)...elképesztő változatokat olvasni, amiken azt sem tudtam, sírjak, vagy nevessek. Ezeket a recepteket nyilván az a - szerintem téves - elképzelés hívta életre, hogy az "igazi" somlóit milyen babrás, pepecs, macerás elkészteni...

Az eredeti somlói galuska recept a mai napig családi titok, azért persze vannak "irányvonalak". Azzal tisztában voltam, hogy - nagyon leegyszerűsítve - háromféle piskótából, vaníliakrémből és csokoládéöntetből áll, valamint mazsola, dió és rum is kell bele, de az arányokkal és a pontos technológiával nem voltam tisztában. És ez nem az a desszert, ahol az ember a megérzéseire és a kreativitására hagyatkozhat...

Aztán végül telefonos segítséget kértem drága mesterszakács barátomtól, a somlóim ő iránymutatása alapján készült.

Megjegyzés: 2 óra alatt készen voltam vele, mindenestül, szóval ezek után senkinek nem hiszem el, hogy macerás elkészíteni (nálam pl. egy mézes krémes elkészítése több időt vett igénybe, talán ezért is készítettem eddig egyetlen egyszer, s talán utoljára..:p).


Minden csak időzítés kérdése, ha szépen beosztjuk a munkafolymatokat, már nem is olyan bonyolult.

Hozzávalók:
a piskótákhoz:
3-3 tojás
6-6 dkg cukor
a simához 6 dkg liszt
a dióshoz 4 dkg darált dió + 2 dkg liszt
a kakóshoz 4 dkg liszt + 2 dkg kakópor

a sziruphoz:
1,5 dl víz
5 dkg cukor
50 ml rum
1 narancs és 1 citrom reszelt héja

a krémhez:
8 dl tej
10 dkg cukor
6 tojás
1 vaníliarúd
60 g keményítő

a csokoládéöntethez:
200 g étcsokoládé
1 ek cukor
5 dkg kakaópor (ha magas kakótartalmú étcsokoládéval készítjük (legalább 60%), akkor a kakaópor elhgyható)
250 ml víz
50 ml rum

továbbá:
5 dkg mazsola (vagy ízlés szerint akár több is)
10 dkg dió durvára vágva

Elkészítés:

Először is, a mazsolát beáztatjuk bő másfél dl rumba (a rumot később majd felhasználjuk.) A diót durvára vágjuk.

A sütőt előmelegítjük 170 fokra.

Elkészítjük a 3 féle piskótát külön-külön.

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan, hogy ne törjön, beleforgatjuk a keményre vert fehérjehabot (a fehérjét célszerű először felverni, mert így nem kell elmosogatni a mixert), végül a lisztet (a diósnál és a kakósnál értelemszerűen a diós ill. kakaós lisztet.)
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a tésztát, kb. ujjnyi vastagon. A tepsi mérete kb. 20X30 cm.
15 percig sütjük.

Amíg az egyik lap sül, a sütési idő vége felé készítsük el a második ill. harmadik féle piskótát.

Amikor már a harmadik lapunk sül, nekilátunk a vaníliakrémnek.

A tojások sárgáját egy lábosban kikeverjük a cukorral és a keményítővel, majd a tejet apránként hozzáadagolva csomómentesre keverjük. Hozzádjuk a vaníliarúd kikapart magját és lassú tűzön krémmé főzzük. Felverjük kemény habnak a fehérjéket (ezalatt a krém kissé hűl), majd a langyosra hűlt krémbe keverjük. Félretesszük hűlni.

Elkészítjük a szirupot: az összes hozzávalót, kivéve a rumot lábosban felforraljuk.

Itt az idő, hogy leszűrjük a mazsolát. Kissé nyomkodjuk is ki. A visszamaradt rum felét (a másik fele kell majd a csokoládéöntethez) hozzáadjuk a cukorsziruphoz.

Már majdnem végeztünk is, pakoljuk/mosogassuk el az edényeket, takarítsuk le a konyhapultot, stb., ezalatt a krém hűl. :)

Ha a vaníliakrém éppen hogy langyosra hűlt, jöhet is az összeállítás.

A sima piskótalapot egy megfelelő méretű szögletes tálba tesszük és egyenletesen meglocsoljuk a rumos cukorszirup harmadával.

Ezután rákenjük a vaníliakrém felét, majd megszórjuk a mazsola és a dió felével.

Ráhelyezzük a kakaós piskótalapot, meglocsoljuk a szirup harmadával. Bevonjuk a vaníliakrém másik felével és rászórjuk a maradék diót és mazsolát.

Legfelülre a diós piskótalap kerül, amit meglocsolunk a maradék sziruppal és vastagon meghintjük kakaóporral.

Lefedve hűtőbe tesszük pár órára (nekem egy egész napot állt.)

Nos, majdnem mindennel készen vagyunk, már csak a csokoládéöntet van hátra, de az pár perc.

A kakaóport, cukrot és a vizet egy lábasban elkeverjük, majd beletördeljük a csokoládét és felfőzzük. A tűzról levéve hozzáadjuk a rumot is.

Kész. :)

Tálalás: hagyományos fagylaltoskanállal gömböket vájunk belőle, majd gúlaszerűen tányérra rendezzük, leöntjük a csokoládéöntetttel és igazi tejszínhabbal kínáljuk.

16 megjegyzés:

  1. Igen, ez így tökéletes. Én is így készítem! És ne felejtsük el az igazi tejszínt díszítésnek!
    És ahogy írod, hogy milyen szörnyű tákolmányokat adnak el somlóinak, ez sajnos nagyon is igaz. Tehát ha valaki igazán finomat akar enni, ezt a receptet kell elkészítenie!

    VálaszTörlés
  2. Én is így készítem...akkorákat nyelek...rám még kép nem volt ilyen hatással, mint ez...azonnal kell ennem valamit, mert megőrülök :-)

    VálaszTörlés
  3. Én is imádom, a párom meg pláne......mindig dupla adagot kell készíteni (pont így, ahogy leírtad)....bennem egy teljesen más fajta kérdés motoszkál: ha a kitaláló a fóti Somlyó hegyről nevezte el, akkor miért ismeri mindenki ezt a sütit somóinak? Hisz a juhfarkos Somló az egy másik hegy.......

    VálaszTörlés
  4. Szia Zsuzsi, ez érdekes kérdés...nem tudom.De az biztos, hogy a mester arról nevezte el, ezt a fia mondta egyszer egy interjúban. Biztos hülyén hangzott volna, hogy somlyói, főleg egy külföldinek, ly-ról életében nem hallott :D az meg egyszerűbb, hogy "szomloi"

    VálaszTörlés
  5. Vea, természetsen IGAZI tejszín :) nálam más szóba se jöhet, a növényi UHT az egy borzalom...köszi a dícséretet:)

    VálaszTörlés
  6. A hetvegen szeretnem a kollegaimnak elkesziteni. Mekkora adag ez? Ha 20-25 embert akarok jollakatni dupla adag eleg lesz szerinted? Koszi!
    Kata

    VálaszTörlés
  7. Szia Kata, mi 9-en voltunk, egyvalaki kért repetát, egy adagból fotó lett (amit utána megettem :) ) másnap vittem át a szüleimenk 2 adagot, és még maradt 2 adag, meg egy kicsi a tálban, amit kikanalaztam. Szóval egész pontosan 14 és fél adag lett belőle :)))) (egy adag 3 gombóc volt)

    VálaszTörlés
  8. Nnna, szóval még egyszer, 15 és fél..matekból sose voltam jó :D
    Szerintem ha másfeles adagból készíted gáztepsiben, az elég lesz, és a tepsit egyben tálként is fel tudod használni, az összeállításhoz.

    VálaszTörlés
  9. Asztapaszta - ez nagyon jó lesz ha elkészítem mondjuk meglepetésnek Timinek :) Köszi. a futár meg lassan megérkezik a nyeremény esővel :)

    VálaszTörlés
  10. Koszonom a reszletes elemzest:)
    Akkor masfel adaggal boldogitom majd a kollegakat. Mivel egy kivetelevel nem magyarokrol van szo, ujdonsag lesz a szamukra.
    Koszi,
    Kata

    VálaszTörlés
  11. Szia!!
    Én adni szeretnék "Egy jó szót" mivel sokat olvasgatom az oldalad és invitálni Eszter játékába!!
    Katt ide!

    http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

    Gyönyörűek a fotóid!:-)

    VálaszTörlés
  12. Szia! Köszönöm a történetet, nem ismertem! Szép lett a somlói. A Bűvös szakács nekem is kedvencem. :)

    VálaszTörlés
  13. Szia!
    Ma elkészítettem, már a hűtőben pihen a somlói, csak ott akadtam el, hogy a csokoládé öntet leírásában szerepel kakaó is, de a mennyiségét sehol nem találom, tudsz ebben segíteni??? Remélem az enyém is olyan guszta lesz mint a tied!:)
    Köszi a segítséget Viki

    VálaszTörlés
  14. Szia Viki, 4-5 dkg kakaópor kell bele, máris javítom, de ha pl. magas kakótartalmú az étcsoki (60 %-tól felfelé), akkor nem is nagyon kell bele...

    VálaszTörlés
  15. Na, a kollegak raszabadultak a somloimra. A latvany alapjan a tiramisuhoz hasonlo/nagyon tomeny/nagyon edes valamit vartak, kellemes meglepetesukre ez egyik sem volt.
    A recept nagyon jol kovetheto, finom, es raadasul nekem most nagyon jokor jott:) Koszonom,
    Kata

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails