2011. április 23., szombat

Kalácsot húsvétra


A húsvét nem maradhat kalács nélkül. Őszintén szólva, nálunk a húsvét nem telik olyan nagy készülődéssel, mint például a karácsony, de a "kötelező" húsvéti menü a következő: sonka friss kaláccsal, főtt tojás, torma és az elmaradhatatlan hónapos retek és újhagyma.

Íme egy gyors, egyszerűen elkészíthető ellenben extra finom, foszlós-omlós kalács, sós és édeskésebb változatban, ki hogyan szereti.

 Kezdők is bátran nekifoghatnak!

Hozzávalók 2 db közepes méretű kalácshoz:
500 g BL 80 liszt
325 ml tej
100 g olvasztott vaj
3 dkg élseztő
1 tk cukor
a sóshoz: 3 csapott tk só
az édeshez: 5 ek cukor

díszítés:
a sóshoz kristályos tengeri só
az édeshez jégcukor
tojássárga pici tejjel elkeverve a kenéshez

Elkésztés:

Az élesztőt egy tk cukorral és pici langoys tejjel egy kis tálkában felfuttatjuk, majd az összes hozzávalót (az olvasztott vaj kivételével) alaposan bedagasztjuk elektromos mixerrel. Ezután adagonként beledagasztjuk az olvasztott vajat, mindig csak annyit, amennyit egyszerre felvesz a tészta.

Az így kapott tésztabucit 2 felé osztjuk.

Mindkét buciból 3-3 rudat sodrunk, majd hármasfonással összefonjuk. A végeket kissé aláhajtjuk, hogy kelesztés közben ne jöjjenek szét.

Megkenjük pici tejjel elkevert tojássárgájával, a sósat megszórjuk kristályos sóval, az édeset ún. jégcukorral. Megvárjuk, míg a tojás picit megszikkad, majd konhyaruhával lefedve, meleg, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük. (Kb. 1 óra)

Hideg sütőbe tesszük, a hőfokot 180 fokra tekerjük, majd kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük.

Kelesztés előtt

10 megjegyzés:

  1. Remélem tényleg extra finom lesz :) Holnap meg is sütöm. A kalácskészítés mindig az én feladatom, de a recept valahol anyukáméknál van. :) A tiédet néztem ki, mert hasonlít a receptünk. :)

    VálaszTörlés
  2. Tesóm egy felet evett meg együltő helyében, már a hatodik kalácsot gyártom...:P

    VálaszTörlés
  3. :))) akkor tuti jó lesz! :D Amúgy én ebből a mennyiségből 1 nagy kalácsot szoktam készíteni, de lehet kettészedem én is, úgyis kell anyukáméknak, meg a tesóméknak is. :) De az is lehet készítek többet, mert tényleg hamar kész van. Úgy döntöttem én ma rápihenek a holnapra! :D Répatortát is egy egy halom bonbont is kell még gyártanom. :)

    VálaszTörlés
  4. Írom a címem, ok? A 7iket hozhatod! 8-)

    VálaszTörlés
  5. Ez tojásnélküli? Most nézem...

    VálaszTörlés
  6. ok, most csinálom! :) én raktam bele pici rumot és reszelt citromhéjat. Jónak tűnik a tészta nagyon! :) köszi

    VálaszTörlés
  7. Juci, megsütöttem őket! :) 1 édeset és 1 sósat csináltam a fél kiló lisztből. Az édes tökéletes lett, nagyon finom, foszlós, szép. A sós viszont alig kelt meg, pedig ugyanúgy csináltam, nem lett rossz, csak elég tömör, és emiatt meglehetősen sós is. Mit ronthattam el? Érdekes. Na mindegy, így legalább a tojást nem kellett sózni, amit ettünk hozzá :) Köszi a receptet! Puszi, B

    VálaszTörlés
  8. Szia Borcsa, ez ténylg érdekes...sajnos a kelt tészta ilyen, van, amikor nem akarja az igazságot..:(Nekem az egyik sós még jobban is megkelt, mint az édes....biztos valami manók okozták...vagy Murphy :)))illetve Makkermanó szerint a "morgoncok" :P

    VálaszTörlés
  9. Én csak "édeset" készítettem! Nem bírtam ki holnapig, megkóstoltam és nagyon finom!!! Köszi :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails