No nem nekem, hanem a blogomnak. :) Ha nem bánjátok, nem tartok "számvetést", egyszerűen csak örülök, hogy ezt is megértem/tük.
Ez az egyik kedvenc tortám, ami nem más, mint egy fekete erdei meggytorta. Először vagy 10 éve ettem keresztanyámnál, a receptet iziben elkértem, s azóta - nem tudom, miért - csak egyszer sütöttem. Most elővettem megint. Nagyon egyszerű elkészíteni és szerintem nagyon finom. Sajnos be kellett érnem meggybefőttel, de azért friss meggyből az igazi.
Adott volt egy nagyszerű alaptészta, azon nem változtattam semmit, csak a krémet szerkesztettem át egy kicsit.
Hozzávalók (24 cm-es forma)
tészta:
4 tojás
15 dkg kristálycukor
15 dkg vaj
80 g étcsokoládé (nem kell magas kakaótartalmú)
5-5 dkg liszt, étkezési keményítő, kakópor, darált dió vagy mogyoró, zsemlemorzsa
1 csomag sütőpor
krém:
100 g étkezési keményítő
1 l tej
5-6 ek cukor
100 g fehércsokoládé
7 dkg vaj
fél üveg meggybefőtt vagy ugyanenniy friss vagy fagyasztott meggy (kb.200 g tisztán mérve)
kb. 6 ek cseresznyelikőr
5 dl tejszín
1 csomag instant zselatin fix
csokoládéforgács
meggyszemek
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 160 fokra. (sima sütő)
Az étcsokoládét felolvasztjuk, félretesszük.
A tojások sárgáját a nagyon puha vajjal és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét is. A tojások fehérjét külön felverjük, mjad lazán beleforgatjuk a krémbe. A lisztféleket és a sütőport jól összekeverjük és hozzászitáljuk a csokoládés krémhez, majd óvatosan összeforgatjuk.
Kapcsos tortaformába (melynek alját előzőleg vajazunk-lisztezünk, vagy sütőpapírral borítunk) töltjük, majd 160 fokon kb. 45 percig sütjük.
Legalább 3 óra hosszat pihentetjük.
A krémhez a keményítőt csomómentesen elkeverjük a tejjel és a cukorral (ízlés szerint), majd felfőzzük. Még melegen beletördeljük a fehércsokoládét, hozzáadjuk a vajat és jól eldolgozzuk. Hűtjük.
A tortát 3 lapba vágjuk.
A krémből tegyünk félre kb. 4 evőkanálnyit a tetejéhez.
Az első tortalapot meglocsoljuk kb. 3 ek likőrrel (nem kell rá több likőr, nehogy elázzon a lap!), eloszlatjuk a tetején a krém felét, majd a tetejét kirakosgatjuk a meggyel. Erre jön a másik lap, amit szintén meglocsolunk likőrrel, majd a krém másik fele és a cseresznye következik. Ráhelyezzük a harmadik lapot, melynek tetejét vékonyan megkenjük a félretett krémmel.
Hűtőbe tesszük.
A díszítéshez a tejszínt felverjük, hozzáadjuk a zselatin fixet és pár percig azzal együtt habosítjuk tovább.
A tejszínnek kb. a 3/4-ével bevonjuk a tortát, a maradékot habzsákba töltjük és csillagcsővel rózsákat nyomunk rá. A habrózsák tetejébe 1-1 meggyszemet ültetünk.
A közepét megszórjuk csokiforgáccsal.
Csokiforgács készítése:
20-30 g étcsokoládét felolvasztunk és egy tálcán szétoszlatjuk, majd miután megdermedt, nokedliszaggató segítségével forgácsokat gyalulunk belőle. (Ha nem akarunk ezzel bajlódni, lehet reszelni is, nem bánom, csak a csoki "göndörkék" sokkal szebbek :) )
Tetszik a blogod, szépek a fotóid. Gratulálok a blogszülinaphoz.
VálaszTörlésTovábbi sok örömet kívánok neked a blogírásban.
Boldog Szülinapot Blog! :))
VálaszTörlésMegjegyzés: te aztán hihetetlen vagy, nem elég, hogy kínzol, de még a kedvenc tortámat kapja a blogod is, amit ugyebár még csak meg sem tudok sütni!? :D Igazán alkothatnál nekem is valami fincsit! :D
Isten Éltessen Sokáig!!!!
VálaszTörlésvagyis blogodat,de Téged is!:-)Gyönyörűek a fotóid!!!
VálaszTörlésSok boldogságos blogszülinapot-pot-pot :)
VálaszTörlésMég sok boldog blogszületésnapot kívánok! (Megvágva nem lesz róla kép?)
VálaszTörlésIbolya
Boldog blogszülinapot!
VálaszTörlésKöszönöm szépen a kedves köszöntést mindenkinek! :)
VálaszTörlésIbolya! Az történt, hogy mire a megvágásra került a sor, besötétedett, azóta meg elfogyott :) ma bevittem a maradékot kollégáknak és mind megették.
Gratulálok a Blogszülinaphoz!
VálaszTörlésSzia Juci! Nagyon boldog szülinapot a blogodnak :-D, és a torta gyönyörű. Üdv: Judit
VálaszTörlésBoldog Blogszülinapot kívánok Neked!:-)
VálaszTörlésBoldog szülinapot :)
VálaszTörlés