2011. május 4., szerda

Epres morzsapite (crumble)


Valamelyik nap jól kitaláltam, hogy epres pitét fogok sütni (sosem sütöttem még epres pitét.)
Ehhez még hozzájön az is, hogy kedvenc zöldségesemnél már kapható magyar eper. Ja, és apropó kedvenc zöldséges: mit vettem ma? Csokoládé- és epermentát. Nem, nem sütemény, nem is krém, hanem fűszernövény. Bevallom, bioszból sose voltam valami penge, nem hallottam még a fentiekről. Aztán utánaolvastam, és  minden megvilágosodott. Van vagy csilliárd féle menta, akit érdekel, olvashat róla itt.

Szóval, eperpite. Eredetileg sima pitének indult, az ötlet már megvolt, mire ma kinyitok egy receptes újságot, második oldal, epres morzsapite. Hoppá. A morzsa ötletét kölcsönvettem, az alaptészta maradt (az újságban ugyanis kelt tésztával írták, de ehhez egyrészt nem volt kedvem, másrészt valahogy nem tudom elképzelni az epret kelt tésztával.)

A végeredmény egy "térülök-fordulok-hopp, elfogyott" típusú sütemény lett, az alja szivacsosan ruganyos, a közepén szaftos, a hőkezeléstől elképesztő ízű eper, a teteje pedig ropogós morzsa.


Hozzávalók:

3 egész tojás
8 ek cukor//xillit vagy 2-3 ek U1 negyedkanál cukor
180 g sűrű natúr joghurt (görög)
fél dl víz
100 g sima liszt vagy 50 g simaliszt és 50 g Master Mix keveréke
50 g rétesliszt vagy 25 g rétesliszt és 25 g Master Mix keveréke
1 csomag (10 g) sütőpor (én bio, foszfátmentest használok)

500 g eper

a morzsához:
10 dkg vaj
10 dkg sima liszt vagy 50 g simaliszt és 50 g Master Mix keveréke
10 dkg porcukor vagy ugyanennyi nyírfacukor kávédarálóval porrá őrölve




Elkészítés:

A morzsához a vajat elmorzsoljuk a liszttel és a porcukorral. Nem kell teljesen összegyúrni, darabos, morzsás legyen.

Az epreket felszeleteljük.

A tésztához a tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a joghurtot és a vizet, majd a lisztet, sütőport és jól kikeverjük. Vajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe öntjük. Rárakosgatjuk az eperszeleteket (nem kell bíbelődni vele, lehet rusztikusan is rádobálni), majd megszórjuk a morzsával úgy, hogy imitt-amott kilátszódjanak az eprek.

200 fokon 30-35 perc.

Melegen nem lehet szeletelni, csak kanalazni, dehát egy crumble-nél ez megszokott. :)


7 megjegyzés:

  1. Hmmm fantasztikusan nèz ki, kèrhetek egy kockàt èn is?
    Ha van kedved gyere, vegyèl rèszt az ajàndèkozàsi jàtèkomban!
    http://paprikapaprika.blogspot.com/2011/05/giveaway-paris-london-ajandekba-adom.html

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikus ezt ki fogom próbálni

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  4. Én most kanalaznék belőle!Finom lehet!:-)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Straw!
    Nem sok egy kicsit a 8 evőkanál cukor a 3 tojásos alaptésztához??

    VálaszTörlés
  6. Kedves "névtelen", nem lett édes, igaz, csapott evőkanál volt, és amúgy is fruktózzal sütöttem, nem cukorral, ami még édesebb is, mint a cukor. Van még mellette majdnem 200 gramm joghurt is, az savanyatja, na meg a liszt, víz, stb...ez nem egy sima piskóta, hanem pite.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails