2011. augusztus 6., szombat

Sajtos pillangók


Valójában sajtos korvapuusti, de sokak szerint inkább a  pillangóra hasonlít, mint két fülre. Mindenesetre a formázásra a korvapuusti adta az ötletet, na meg a lustaságom, ugyanis amikor belegondoltam, hány csilliárd kiflit kellene feltekernem, az életkedvem is majdnem elment. Így született a "sajtos korvapuusti", ami - meg kell adni - sokkal finomabb, mint a hagyományos sajtos kifli. Nem mellesleg sokkal gyorsabban elkészül.

Tökéletes vendégváró sör- és borkorcsolya.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
3 dl langyos tej
1 ek só
250 g sós vaj
2 tojás sárgája + 1 a kenéshez
40 dkg reszelt trappista (vagy füstölt sajt vegyesen)

Elkészítés:

A lisztet egy nagy tálba szórjuk, elkeverjük a sóval. Közepébe mélyedést készítünk, abba morzsoljuk az élesztőt, majd egy tk. cukrot szórunk rá és kevés langyos tejjel felfuttatjuk. Hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, majd 100 g olvasztott vajat, a maradék tejet és alaposan bedagasztjuk. Lefedve kétszeresére kelesztjük, majd a tésztát kettévesszük.

Az egyik tésztabucit lisztezett felületen nagy téglalapba nyújtjuk. A maradék 150 g vaj felét megolvasztjuk, alaposan megkenjük vele a tésztát (nyugodtan használjuk a kezünket), majd vastagon megszórjuk a reszelt sajt felével. Hosszanti oldalánál fogva feltekerjük, majd az itt látható módon formázzuk.

A másik tésztadarabbal ugyanígy járunk el.

Tetejüket vékonyan megkenjük pici tejjel elkevert tojássárgájával. Letakarva egy fél órán át kelesztjük (lehet sütőben is 50-60 fokon), majd 165 fokon légkeverésen pirosra sütjük. 



Low carb változat:

350 g Norbi liszt (az új)
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
100 g olvasztott vaj vagy margarin
1 mk cukor
1 tk só

töltelék:
35 dkg trappista, füstölt sajt vegyesen ( cheddar sajtot is tettem bele kb. 7 dkg-ot)
14 dkg olvasztott vaj vagy margarin
2 tk só

A tésztát  a fent leírtak szerint bedagasztjuk. Ha egy kicsit ragacsos lenne, lisztezett felületen gyúrjuk át. Kelesszük legalább egy, de még jobb, ha 1,5-2 órán át. Gyúrjuk át, vegyük ketté és egyenként nyújtsuk ki nagyon vékonyra, kb. 45x55 cm-es téglalapra. A vajat olvasszuk fel, keverjük el benne a sót, kenjük meg a felével a kinyújtott tésztát, szórjuk meg a reszelt sajt felével. Tekerjük, formázzuk. Kenjük le felvert egész tojással, majd langyos (50 fokos) sütőben kelesszük kb. 20 percet. A hőfokot tekerjük 160 fokra és lassan süssük készre. (kb. 20 perc) Vigyázat, ne süssük túl, úgy marad jó laza omlós. 32 db lett belőle. (aki nem tudta, meg nem mondta, hogy "norbis" :))) )

 kép:

(kinézetre nem lehet megmondani a különbséget....ízre se nagyon)


3 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails