2011. augusztus 9., kedd

Vaníliás szedres-áfonyás pite


Nagyon kék, nagyon finom. És nem hízlal, már ha úgy készíted.
Alul ropogós linzer, középen krémes töltelék, csordultig gyümölccsel.

Recept:
tészta:
14 dkg simaliszt vagy 7 dkg Master Mix és 7 dkg simaliszt keveréke
9 dkg vaj
1 tojás sárgája
1 tk folyékony édesítő

töltelék:
100 g étkezési keményítő* vagy 1 csomag Update 1 vaníliás pudingpor

2 dl tej
1 egész tojás
1 vaníliarúd kikapart magja (NEM ÉR kispórolni belőle!!!! :) )
szeder, áfonya
(*ha keményítőből készítjük, a töltelékhez 3-4 ek cukor is kell.)


Az Update verziót cukorbetegek, fogyni vágyók nyugodt szívvel fogyaszthatják, higgyétek el, tapasztalatból (és nem reklámból) írom.


Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A  lisztet/master mixes lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk az édesítőt és a tojássárgáját és omlós tésztát gyúrunk belőle. Kibélelünk vele egy 22 cm-es pitetálat (a peremét is!), villával sűrűn megszurkáljuk, majd elősütjük 10 percig. (A sütő legyen előmelegítve! :) )
(Én most nem tettem rá nehezéken és működött.)

Amíg a pitealap sül, elkészítjük a krémet: a keményítőt/ U1 pudingport csomómentesen kikeverjük a tejjel és a tojással és hozzáadjuk a vaníliamagokat. (Tényleg nem ér kispórolni :) )
Az elősütött pitealapon elrendezgetjük a gyümölcsöket (egy kis tálca szeder és egy kis doboz áfonya ment rá) majd óvatosan ráöntjük a pudingporos keveréket.
Visszatesszük a sütőbe 30 percre, majd a sütőt lezárjuk és ott hagyjuk langyosra hűlni. Akkor jó, ha a pitetálat kissé megmozgatva már nem "remegős", folyós a krém, de nem kell teljesen szilárdra sütni, mert ha kihűl, úgyis dermed még.)

Ha nem bírjuk ki, hogy teljesen kihűljön, megsúgom, hogy félig langyosan is szépen szeletelhető és nagyon finom.





10 megjegyzés:

  1. Hű de guszta, ki kell próbálnom nekem is! :)

    VálaszTörlés
  2. Ez csodaszép, és biztosan csodafinom is! Mindenképpen megsütöm! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  3. Judit! elkészült!!! :D A letöbb időt a tészta szétnyomkodásával töltöttem. :DD Kicsit növeltem a tészta mennyiségén, mert nekem 28 cm-s a formám és csak két tojásom volt itthon, ezért a tésztába bele is ment teljesen 1 tojás (nemcsak a sárgája) és jóóó sok vaníliamag ment bele. :D /most várom, hogy kihűljön..../ ;)

    VálaszTörlés
  4. Szia Emőke! Izgatottan várom, hogy fog ízleni:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails