2011. szeptember 10., szombat

Ropogós mákos (szezámos) stangli


Azon ritka alkalmak egyike, amikor nem a saját fejemből kipattant receptet közlök. Ennek az isteni omlós, ropogós stanglinak a receptjét egy kedves kolléganőmtől kaptam, s mi több, még egy derelyevágót is mellékelt ajándékba-hát nem aranyos? (Igen-igen, eddig nem volt derelyevágóm. Hehe :) )

Recept:

200 g simaliszt (vagy 100 g simaliszt és 100 g Master Mix)
fél kocka (125 g) nagyon lágy Rama margarin
fél ek só
fél csomag (10 g) sütőpor
6 dkg reszelt sajt (pl. edami, trappista)
1 tojás sárgája
4-5 ek darálatlan mák
kb. 1,5 ek tejföl
tetejére:
tojásfehérje, 6 dkg reszelt sajt, szezámmag
 

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk. Annyi tejföl kell bele, hogy lágy, könnyen nyújtható tészta legyen. Alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk úgy, hogy egy kis vagdosás-tapasztgatás, kézügyesség segítségével szép szögletes téglalap legyen. A vastagsága kb. 2-3 mm legyen, kb. mint amikor linzerkarikát készítünk. A tojásfehérjét villával felverjük, megkenjük a tésztát, megszórjuk szezámmaggal és reszelt sajttal, majd derelyevágóval (ha nincs ilyenünk, késsel :)))) felszeleteljük. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon kb. 15 percig sütjük. Nekem 72 db lett belőle, 3 nagy tepsire való.



2 megjegyzés:

  1. A stangli is isteni lehet, a fényképeid pedig fantasztikusak. Derelyevágót én is hoztam magammal:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails