Bevallom, tegnap ettem életemben először hajdinát. Nekem ízlett, de egyesek "fura utóízt" vélnek benne felfedezni. Lehetséges. Mindenesetre ez a leves nagyon kellemes, citromos-tejfölös-mustáros (nekem kicsit az Eszterházy rostélyosra emlékeztet az íze.) Ha nem merünk a hajdinával kísérletezni, ki is hagyhatjuk, vagy pótolhatjuk pl. árpagyönggyel.
Hozzávalók (4 adagra)
Sertés lapocka 40 dkgHajdina 4 dkg
Fokhagyma 1 cikk
Vöröshagyma 5 dkg
Őrölt bors, só
Tojás 1 db
Lestyán 1 mokkáskanál
Reszelt torma 1 mokkáskanál
Tejföl 2 dl
Citrom ½ db
Mustár ½ kanál
Sárgarépa 10 kg
Petr.gyökér 10 dkg
Zellergumó 5 dkg
Karalábé 5 dkg
A mosott hajdinát a darált hússal, finomra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, őrölt borssal, sóval és az egész tojással jól összedolgozzuk. A tisztított zöldségeket julienre (vékony metéltre) vágjuk*, csontlébe feltesszük főzni és rögtön beleformázzuk a hajdinás húsgombócokat (kisebb diónyi nagyságúak). Ha a gombóc megpuhult, a levest - hőkiegyenlítéssel - tejföllel és/vagy tejszínnel dúsítjuk, citromlével, mustárral ízesítjük, majd a finomra vágott lestyánt és a reszelt tormát óvatosan elkeverjük benne.
Tűzforrón azonnal tálaljuk.
Egyszer ettem hajdinát Boldogkőváralján, a vár alatt található étteremben. Meg lehetett enni, de valóban van egy fura utóíze, nem lett a kedvencem... Legközelebb biztos kihagyom.
VálaszTörlésNekem ízlene ez a pikáns leveske!:)
VálaszTörlésSzívesen megkóstolnám, mert istenien néz ki:) Még én sem ettem hajdinát sosem, de ezzel a pikáns levessel nagyon érdekes lehet.
VálaszTörlésGyönyörű tálalás
VálaszTörlés