2011. október 9., vasárnap

Pikáns hajdinás gombócleves


Bevallom, tegnap ettem életemben először hajdinát. Nekem ízlett, de egyesek "fura utóízt" vélnek benne felfedezni. Lehetséges. Mindenesetre ez a leves nagyon kellemes, citromos-tejfölös-mustáros (nekem kicsit az Eszterházy rostélyosra emlékeztet az íze.) Ha nem merünk a hajdinával kísérletezni, ki is hagyhatjuk, vagy pótolhatjuk pl. árpagyönggyel.

Hozzávalók (4 adagra)
Sertés lapocka    40 dkg
Hajdina               4 dkg
Fokhagyma        1 cikk
Vöröshagyma    5 dkg
Őrölt bors, só     
Tojás                     1 db                                      
Lestyán                1 mokkáskanál
Reszelt torma     1 mokkáskanál
Tejföl                     2 dl
Citrom                  ½ db
Mustár                 ½ kanál
Sárgarépa            10 kg
Petr.gyökér          10 dkg
Zellergumó         5 dkg
Karalábé              5 dkg


Elkészítés:
A mosott hajdinát a darált hússal, finomra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, őrölt borssal, sóval és az egész tojással jól összedolgozzuk. A tisztított zöldségeket julienre (vékony metéltre) vágjuk*, csontlébe feltesszük főzni és rögtön beleformázzuk a hajdinás húsgombócokat (kisebb diónyi nagyságúak). Ha a gombóc megpuhult, a levest - hőkiegyenlítéssel -  tejföllel és/vagy tejszínnel dúsítjuk, citromlével, mustárral ízesítjük, majd a finomra vágott lestyánt és a reszelt tormát óvatosan elkeverjük benne.
Tűzforrón azonnal tálaljuk.

 *Jean Julien francia szakácsmester 1785-ben elkészítette a saját ízlésének megfelelő, majd magáról elnevezett erőlevest („Consommé Julienne”). Különlegessége, hogy a benne lévő vegyes zöldségeket metéltre, julienne-re vágta. Azóta szakmai fogalommá vált kifejezést használjuk a zöldségmetéltre, de minden olyan nyersanyagot, amit metéltre vágunk, ekként nevezzük. (Forrás: hejszakácsok.hu)

 

4 megjegyzés:

  1. Egyszer ettem hajdinát Boldogkőváralján, a vár alatt található étteremben. Meg lehetett enni, de valóban van egy fura utóíze, nem lett a kedvencem... Legközelebb biztos kihagyom.

    VálaszTörlés
  2. Nekem ízlene ez a pikáns leveske!:)

    VálaszTörlés
  3. Szívesen megkóstolnám, mert istenien néz ki:) Még én sem ettem hajdinát sosem, de ezzel a pikáns levessel nagyon érdekes lehet.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails