Az eheti Nők lapjában jelent meg Fűszeres Eszter sütőtökös kosárkáinak receptje. A bevezető így szól: "Nem tudom, ki találta ki, hogy a sütőtök bébiétel, mindenesetre évtizedekre tönkretette ennek a fantasztikus, narancssárga tökfélének a renoméját, az biztos."
Mélyen egyetértek. Ideje rájönni, hogy a sütőtököt nem csak a sütőben lehet megsütni, hanem száz más módon is felhasználható.
Most éppen egy gnocchiban. Hála az égnek, az idén nem zabálták le a csigák a zsályabokromat, és egyelőre a fagy sem tette tönkre, ezért belekerült a gnocchiba, de annak híján rozmaringgal, vagy kakukkfűvel is készíthető.
Hoppá, azt majdnem elfelejtettem, hogy fél (igen, FÉL) óra alatt elkészíthető.
Hozzávalók 2 adagra:
400 g sütőtök (tisztán mérve, felkockázva)
10 dkg liszt
kb. 10 ek burgonyapehely
1 tojás sárgája
1 tk só
egy kisebb csokor (kb. 10 levél) friss zsálya
kb. 10 dkg speck sonka (esetleg húsos kolozsvári szalonna)
parmezán
Elkészítés:
A kockára vágott sütőtököt annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük, majd leszűrjük és villával kissé szétnyomkodjuk. Hozzáadjuk a lisztet, sót, aprított friss zsályát, tojássárgáját, majd annyi burgonyapelyhet, hogy közepesen lágy masszát kapjunk. Nem szabad túlgyúrni, vagy pluszban lisztet adagolni hozzá, mert könnyen abba a hibába eshetünk, hogy túllisztezzük, ugyanis képes lenne töménytelen lisztet felvenni. Lisztes kézzel nagyobb gombócokat csípünk belőle, melyekből alaposan lisztezett deszkán ujjnyi hurkákat sodrunk és csinosan feldaraboljuk. (Nekem 6 db hurka lett.)
Lobogó sós vízben onnantól számítva, hogy feljött a víz tetejére, kb. 2 percig főzzük, leszűrjük.
A speck sonkát kockára daraboljuk, kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kifőtt gnocchikat és óvatosan átforgatjuk. Forrón azonnal tálaljuk, parmezánforgáccsal a tetején.
mély sóhaj....
VálaszTörlésés még több sóhajtozás, hogy semmi fűszernövénykém nem élt meg odakint. csak a menta meg a citromfű.
még a legigénytelenebb kapor sem.
nagyon jól néz ki amit készítettél.
Gyönyörűek a fotók, mint mindig. Zsálya van, de a sütőtököt pont most használtam fel almás sütőtökkrémlevesnek. Egyébként egyetértek Fűszeres Eszterrel.
VálaszTörlésCsodaszép képek! Én múlt héten készítettem hasonlót, nemsokára felrakom.:)
VálaszTörlésMármint sütőtökös gnocchit, a képek közel sem lettek ilyenek!
VálaszTörlésCsodás képek
VálaszTörlésNagyon jó a recept, csak nekem annyi a problámam,hogy nincs itthon burgonyapehely. Mit lehetne helyette használni? Keményítőt vagy több lisztet?
VálaszTörlésZsófi, lisztet semmiképp se, inkább főtt burgonyát. Annyit adagolj hozzá, hogy az arány ne boruljon fel, szerintem 400 g sütőtökhöz olyan 100 gramm főtt burgonya áttörve. Sok sikert hozzá! Megírhatnád, milyen lett! :)
VálaszTörlésÉletem első gnocchi készítése örök emlék marad. Nekem nem sikerült fél óra alatt megcsinálni, inkább másfél. Nem is én lennék, ha egy recept helyetesítés nélkül sikerülne (burgonyapehely helyett főtt krumpli és friss zsálya helyett szárított). Miután sikerült a mindehol ragacsos, sütőtökös, lisztes konyhából kiásni magam, leültem és ettem. Nagyon ízletesre sikeredett, bár nekem egy picit túl édes. Tejföl mániásként tejföllel enyhítettem az édességét, és így még jobban ízlett! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésÖrülök, ha ízlett, szerintem picit több só kellett volna bele, lehet, attól lett édeskés, illetve nyilván minden sütőtöknek más az íze, amit te használtál, biztosan édesebb volt.
VálaszTörlés