Recept meg itt.:
Hozzávalók egy 28 cm-es pitetálhoz (vagy fém gyümölcstorta formához:)
A tésztához:
15 dkg hideg vaj
6 dkg porcukor
30 dkg liszt
1 tojás
a töltelékhez:
40 gramm étkezési keményítő (vagy 1 csomag vaníliás pudingpor)
15 dkg hideg vaj
6 dkg porcukor
30 dkg liszt
1 tojás
a töltelékhez:
40 gramm étkezési keményítő (vagy 1 csomag vaníliás pudingpor)
3 dl tej
8 dkg kristálycukor
25 dkg krémes tehéntúró
3-4 db körte
2-3 ek áfonya- vagy ribizlilekvár
öntet:
8 dkg kristálycukor
25 dkg krémes tehéntúró
3-4 db körte
2-3 ek áfonya- vagy ribizlilekvár
öntet:
15 dkg cukor
2 dl meleg víz
2,5 dl tejszín
Elkészítés:
Az étkezési keményítőt – a tejet apránként adagolva – csomómentesen kikeverjük a tejjel és a cukorral, majd pudingot főzünk belőle. Félretesszük hűlni.
A darabolt hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel és a porcukorral, majd amikor már morzsás állagú, hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal homogén masszává gyúrjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és kibélelünk vele egy pitetálat vagy gyümölcstorta formát, a túllógó részeket levágjuk. Az alját villával megszurkáljuk.
Amikor a puding langyosra hűlt, alaposan kikeverjük a túróval.
A tésztára simítjuk a túrókrémet, majd vékonyan megkenjük lekvárral és a tetején csinosan elrendezzük a cikkekre vágott körtét (meghámozni nem kell.)
180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük.
Közben elkészítjük a karamellöntetet: a cukrot lábosban karamellizáljuk, olyan színűre, mint a Dobos tortán a cukor, majd meleg vízzel felöntjük. Tipp: a lábost a tűzről vonjuk le és ne álljunk közel a láboshoz, mert felcsap a gőz.) Ezután visszaforraljuk kb. méz sűrűségűre, majd felöntjük a tejszínnel és besűrítjük.
A megsült pite tetejét megcsorgatjuk karamellel, a többit tálkában kínáljuk mellé.
Hidegen szeleteljük.
Tipp: almával is készíthető.
Fantasztikus
VálaszTörlés