De nevezhetném akár úgy is, hogy a tejbegríz újjászületése. És végre értelmet nyertek azok a lassan egy éve megvásárolt rózsa és hortenzia mintájú szilikonformák is, amiket eddig nem is igazán tudtam, mire használjak (de persze "ennyi pénzért még a hülyének is megéri", nem lehet otthagyni a boltban...)
Remek, egyszerű, gyors és nem utolsó sorban olcsó kis desszert ez, s hogy egy kicsit izgalmas is legyen, vörösboros aszalt szilva mártással.
A főzősuli mai desszertje volt.
Hozzávalók 6 adagra
fél l tej
175 g búzadara
4 db tojás
1 db citrom
csipet só
7.5 dkg vaj
12.5 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
A tejet felforraljuk, hozzákeverjük a búzadarát. Készre főzzük, majd hűtjük. Hűlés közben hozzákeverjük a vajat, majd kicsit később a 4 tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. A tojásfehérjéket a porcukrot kanalanként adagolva fényesre, nagyon kemény habbá verjük és lazán beleforgatjuk a grízbe. Vajazott, porcukrozott formákba töltjük , egy tepsire állítjuk, amibe 2 ujjnyi vastagon meleg vizet töltünk, majd kb. 160 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre gőzöljük.
Aszalt szilva mártás
6 adagra
10 dkg aszalt szilva
10 dkg cukor
5 dkg vaj
1.5 dl vörösbor
A cukrot világosbarnára olvasztjuk, hozzáadjuk a vajat, majd a metéltre vágott aszalt szilvát. Vörösborral felöntjük, és visszaforraljuk méz sűrűségűre.Megjegyzés: nyugodtan adhatjuk gyerekeknek is, az alkohol elpárolog belőle.
Langyosan tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése