2011. november 12., szombat

Darafelfújt aszalt szilva mártással


De nevezhetném akár úgy is, hogy a tejbegríz újjászületése. És végre értelmet nyertek azok a lassan egy éve megvásárolt rózsa és hortenzia mintájú szilikonformák is, amiket eddig nem is igazán tudtam, mire használjak (de persze "ennyi pénzért még a hülyének is megéri", nem lehet otthagyni a boltban...)

Remek, egyszerű, gyors és nem utolsó sorban olcsó kis desszert ez, s hogy egy kicsit izgalmas is legyen, vörösboros aszalt szilva mártással.

A főzősuli mai desszertje volt.

Hozzávalók 6 adagra
fél l tej                  
175 g búzadara
4 db tojás                            
1 db citrom                        
csipet só                       
7.5 dkg vaj                         
12.5 dkg cukor  
1 cs. vaníliás cukor

A tejet  felforraljuk, hozzákeverjük a búzadarát. Készre főzzük, majd hűtjük. Hűlés közben hozzákeverjük a vajat, majd kicsit később a 4 tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. A tojásfehérjéket a porcukrot kanalanként adagolva  fényesre, nagyon kemény habbá verjük és lazán beleforgatjuk a grízbe.  Vajazott, porcukrozott formákba töltjük , egy tepsire állítjuk, amibe 2 ujjnyi vastagon meleg vizet töltünk, majd kb. 160 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre gőzöljük.

Aszalt szilva mártás
6 adagra
10 dkg aszalt szilva        
10 dkg cukor     
5 dkg vaj                             
1.5 dl vörösbor     

A cukrot világosbarnára olvasztjuk, hozzáadjuk a vajat, majd a metéltre vágott aszalt szilvát. Vörösborral felöntjük, és visszaforraljuk méz sűrűségűre.Megjegyzés: nyugodtan adhatjuk gyerekeknek is, az alkohol elpárolog belőle.

Langyosan tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails