2011. november 12., szombat

Tésztakéregben sült sertésszűz


Egyszerű, gyors, finom. Mit finom, mennyei. Vendégváráshoz - akár karácsonyra is - ideális. Az elősütött, tésztába csomagolt hús a hűtőben elvan magának, s csak akkor kell készre sütni, ha megjött a vendégsereg. A vargányaragu is egész jól tűri a melegítést (természetesen a mikró közelébe se menjünk!), csakúgy, mint a diómártás. Ha besűrűsödik, pici víz, illetve tej hozzáadásával felmelegítve "magához tér."
Plusz javaslatom, hogy előre kinyújtott, kész leveles tésztából készítsük (Tante Fanny a barátunk), így ezzel is időt takarítunk meg.

Mindenesetre, akárhogy is számolom, egy óra alatt készen van, mindenestül.

Tésztakéregben sült sertésszűz vargányaraguval, kéksajtos diómártással (4 adagra)

60 dkg sertésszűz
20 dkg szárnyasmáj (pl. pecsenyekacsa)
3-4 ek zsír
1 csomag leveles tészta
4-5 szelet serrano vagy pármai sonka
vargányaragu:
2 ek vaj
30-40 dkg vargánya
fél dl száraz fehérbor
2-3 ág kakukkfű
diós kéksajtmártás:
1 ek vaj
15 dkg dióbél                                    
2 dl tejszín                                         
3 dkg márványsajt

A szárnyasmájat kevés zsíron megsütjük, hűtjük, majd a  sütéshez használt zsiradékkal együtt robotgéppel pépesítjük. Sóval, kevés őrölt borssal ízesítjük.

A sertésszüzet félbevágjuk (így könnyebb vele dolgozni) sózzuk,borsozzuk, majd kevés olajon minden oldalát, oldalanként kb. 2 percig elősütjük.Hűlni hagyjuk.

A leveles tésztát kinyújtjuk (vagy előre kinyújtott tésztát vásárolunk) és egy akkora darabot vágunk belőle, hogy a sertészüzet bele lehessen csomagolni, de ne legyen túl nagy. Pármai sonkával beterítjük és vékonyan megkenjük a májpéppel. A szélére helyezzük a szüzet és becsomagoljuk/feltekerjük. Illesztéssel lefelé tepsire helyezzük, megkenjük tojássárgával és hűtőbe tesszük egy negyed órára. Ismét megkenjük tojássárgával, majd forró (200 fokos) sütőben kb. 10, maximum 15 percig sütjük, míg a tészta szép színt kap. 







A vargányaraguhoz a felhevített vajon a vargányát addig pirítjuk, míg pörzsanyagok képződnek rajta (ezáltal jön ki ugyanis a vargánya jellegzetes, diószerű íze), majd kevés friss kakukkfüvet morzsolunk rá és felöntjük a borral, amit nagy lángon kiforralunk.

A diót a sütőben enyhén megpirítjuk. A barna külső héját kézzel ledörzsöljük (ami lejön róla). Majd késsel gorombára vágjuk. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, ezen a diót átpirítjuk, sóval ízesítjük (éppen hogy csak), majd tejszínnel felöntjük, belemorzsoljuk a kéksajtot és beforraljuk.

És néhány pillanatkép a főzősuliból:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails