2011. november 17., csütörtök

Kívánságműsor 1. rész: chococcino szelet


A kívánságműsor "rovat" első részeként íme az általam chococcino szeletként aposztrofált sütemény. Nagyon csoki, enyhén kávés. 

A kívánság, amit ezzel a recepttel teljesítettem, valahogy így szólt: "Sütiverseny lesz a munkahelyen, légyszi segíts, nehogy azt higgyék a kollégák, hogy bunkó sportoló vagyok, aki életében nem látott még fakanalat. Szeretnék valami látványos, de egyszerűen elkészíthető süteményt."

Nos, hogy ez a sütemény mennyire látványos, abban nem foglalok állást, mindenesetre nagyon finom, alul tömény csokis tészta, pici kávéval, a tetején pedig egy lágy, enyhén kávés mascarponés-tejszínes krém.

Ahhoz, hogy egészen szépen szeletelhető legyen, pontosabban ne legyen vágási hulladék, nagyon hasznos segítség egy sütőkeret, amit még év elején vettem az Aldiban (sajnos mostanában nem láttam, de hátha  lesz még). Persze anélkül is elkészíthető, de akkor a szélét le kell vágni. (Megjegyzem van, aki a süteménynek leginkább a szélét szereti :p)


Hozzávalók egy 18x28 cm-es tepsihez:

100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé (lehet kávés is, ha kaptok olyat)
1 ek étolaj
175 g barnacukor
2 tojás
100 g nagyon lágy vaj
20 g keserű kakaópor
80 g liszt
1 csapott  teáskanál szódabikarbóna (vagy sütőpor)
csipet só
1,5 evőkanál erős feketekávé

krémhez:
500 g mascarpone
150 ml tejszín
100 ml tej
kb. 5 ek porcukor
10 g zselatin vagy egy csomag Dr. Oetker zselatin fix
1,5 tk instant kávé kb. 1 dl vízzel elkészítve*

*Azért írtam instant kávét, mert nem tudom, kinél milyen erős a kávé, nekem így volt kellemesen, nem tolakodóan kávés a krém. Instant kávéval könnyebb "beállítani" a kávé erősségét. 


Elkészítés: 
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A darabokra tördelt csokoládét egy evőkanál olajjal óvatosan felmelegítjük, félretesszük.
A cukrot az egész tojásokkal elektromos mixerrel jó habosra keverjük (2-3 perc), majd hozzáadjuk a nagyon lágy vajat és azzal habosítjuk tovább pár percig. Hozzáadjuk a szódabikarbónával és kakaóporral elkevert lisztet, majd a végén az olvasztott csokit és kikeverjük.
A tepsit kivajazzuk (az oldalát is) és sütőpapírral kibéleljük a tepsit (az oldalát is) úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb gyűrődés legyen rajta.
Pontosan 20 percig sütjük, majd hűtjük.


Krém:
A zselatint csomómentesen elkeverjük a kávéban és felmelegítjük (forralni nem szabad), félretesszük hűlni.
A mascarponét a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, simára keverjük, majd a végén vékony sugárban hozzáöntjük a langyosra hűlt kávés zselatint és jó alaposan, gyors mozdulatokkal elkeverjük. *

Kóstoljuk meg, ha valaki kávésabban, vagy édesebben szereti, tehet még hozzá.

A masszát a sütemény tetejére simítjuk és hűtőben dermesztjük (egy éjszaka jót tesz neki). Papírral együtt kiemeljük és kockára szeljük. Tetejére keserű kakaóport hintünk. 

*Ha zselatin fixszel dolgozunk, egyszerűbb a dolog, hiszen az instant zselatint nem kell melegíteni:  a krém hozzávalóit mixerrel alaposan kikeverjük az alábbi sorrendben: mascarpone habosra, tejszín, tej, kávé, zselatin fix, legvégén porcukor. 



17 megjegyzés:

  1. Anyám ez brutálisan néz ki, hát az a legalső fotó az külön kiborító! :))) Ha a kívánság birtokosa ugyanígy elkészíti tuti nyerő szerintem!

    VálaszTörlés
  2. :) szerintem menni fog neki, nehéz elrontani szerintem

    VálaszTörlés
  3. Megint a cappuccino kálváriám jutott eszembe :D Csak most a képek miatt ;)

    VálaszTörlés
  4. Nem csak jól hangzik, hanem szerintem irtó jól is néz ki!!!

    VálaszTörlés
  5. Annyira brutálisan guszta és íncsiklandozó,hogy muszáj lesz nekem is elkészítenem.

    VálaszTörlés
  6. Ez valami csodálatos.
    Hogy lehet ilyen szépen szeletelni, hogy mindenhol hibátlan, nem kenődik el a krém?

    VálaszTörlés
  7. Gesztenye:) éppen ma ecseteltem a kolléganőmnek (mer vittem be kóstolót és az nem volt annyira szép, mint a képen) hogy a fotózáshoz az alábbiak szerint szeleteltem azt a pár szeletet: levágtam egy csíkot-kés papírtörlő-egy kocka-kés-papírtörlő. Szóval minden egyes szelet előtt letöröltem a kést, na és persze csak már a kockákra szelés után kell meghinteni kakaóval. Ennyi. :)

    VálaszTörlés
  8. Megnyugtatlak, látványos, de nagyon! Én azt hittem cérnával vagy lézerrel vágtál. ;D Nincs mese ez tökéletes és biztosan mennyei finom! Ezt a tányért én is imádom! :)

    VálaszTörlés
  9. A szóbanforgó sütőkeret jelenleg a Lidl-ben kapható.

    VálaszTörlés
  10. Köszi az infót! Továbbítom a kívánság kérőjének :)

    VálaszTörlés
  11. Szeretem ezt a sütit nagyon :]

    VálaszTörlés
  12. Istenem, ez valami álom süti és ahogy felvágtad?!?!?! Én mostanában mindig ezzel rontom el!Gyönyörű és finom!

    VálaszTörlés
  13. jelenetem elkészült :-) vért izzadtam vele!
    Remélem holnap elnyeri a szőrös szívű zsűri tetszését! Drukkoljatok!!!! És köszönöm a segítséget!

    Üdvözlettel: Egy bunkó sportoló...vagy mégsem:-)

    VálaszTörlés
  14. Kérek majd fotót is FB-ra! :) nagyon szorítok!!!!!!

    VálaszTörlés
  15. Szia!Tudnál Nekem abban segíteni. kissé tapasztalatlan vagyok a sütik terén, hogy a tejszínt ,mielött belekevered a mascarponéba felvered, vagy simán csak hozzáadod? Köszönöm!

    VálaszTörlés
  16. Szia! nem vertem fel a tejszínt, de úgy sem rossz, sőt!!!! :) Legközelebb én is úgy fogom!

    VálaszTörlés
  17. Köszönöm a gyors válaszod!:-)Meglepi süti lesz, s nem szeretném elszúrni!;-) Békés, boldog ünnepeket kívánok Neked és rengeteg szuper receptet a jövő évre!!!!!:-)Üdv.:Kata

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails