Normális képminőségért katt a képre. Nem értem azt a Bloggert...:( |
...de olyan, ami nem szárad ki, hangzott Emőke kérése.
Igazándiból csak napok múlva tudom megmondani, hogy valóban nem szárad-e ki (már ha marad még belőle addig) de tegnap este óta az állaga változatlan, pedig csak konyharuhával takartam le. Celofán/nejlon zacskóban nyilván tovább puha marad.
Tavaly a Szardínián élő barátnőmtől kaptam egy mesés panettonét. Az íze és az állaga ennek a kuglófnak is hasonló, de nyilván gasztronómiai bűntett lenne ezt a kuglófot a panettonéval egy napon említeni.
Kevés tejjel, jó sok vajjal és tojással készült a kiszáradás elkerülése érdekében.Valamint csak 2 egész tojást használtam, mert a fehérje köztudottan szárítja a tésztát.
Hozzávalók egy 21 cm átmérőjú formához:
500 g liszt
4 dkg élesztő
1,25 dl tej
200 g olvasztott vaj
120 g cukor
2 egész tojás és 3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
csipet só
1 tk őrölt gyömbér
2 púpozott tk kandírozott narancshéj
1 púpozott tk kandírozott citromhéj
30 g mazsola
4 cl rum
nagyobb marék szeletelt mandula
a forma kikenéséhez és szóráshoz: vaj és darált mandula/mogyoró/zsemlemorzsa
Elkészítés:
A mazsolát beáztatjuk a langyosra melegített rumba.
A lisztet tálba szórjuk, közepébe mélyedést készítünk. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, egy mk. cukrot szórunk rá, felöntjük kevés langyos tejjel és megvárjuk míg felhabzik.
Ezután hozzáadjuk a maradék tejet, a tojásokat, csipet sót, gyömbért, olvasztott vajat és alaposan bedagasztjuk, míg a tészta hólyagokat vet.
Fél órán át kelesztjük.
Ha megkelt, fakanállal lazán beledolgozzuk a citromhéjat, kandírozott citrusokat, a mandulát és a mazsolát (rummal együtt.) Gazdagíthatjuk több mazsolával/kandírozott citrussal is, ha valaki úgy szereti, de arra ügyeljünk, hogy 200 grammnál ne legyen több ezeknek a hozzávalóknak az aránya.
A formát kivajazzuk és beszórjuk darált mandulával, vagy darált dióval, mogyoróval, stb.
A tésztát beletöltjük a formába (kb. a feléig fog érni) majd meleg, hutamentes helyen duplájára kelesztjük(ekkor kb. a forma pereméig ér a tészta).
180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Ha a teteje elkezdene pirulni, borítsunk rá egy sütőpapírt/alufóliát.
Juhééé!! Tényleg kösziiiii!!! :))) El is mentem!!! :) Dejóóóóóó!!!! Fú nagyon örülök!!! :)
VálaszTörlés210 mm, nem? ezt leszámítva nagyon gusztán néz ki, köszi!
VálaszTörlésKedves Judit, 21 cm, köszi, hogy szóltál, javítottam :)
VálaszTörlés