2011. november 23., szerda

Tonhalropogós fehérboros mártogatóval, pikáns tésztasalátával


Egyetemista koromban házibuli nem maradhatott el Eszterke barátnőm tejfölös-fehérboros-hagymás tonhalpástétoma nélkül. Lehet, hogy ő már nem emlékszik rá, mindenesetre én azóta is gyakran készítem , házi bagettel és mindenkinek nagyon ízlik. Ez a pástétom most más értelmet nyert, a savanykás ízvilágot a túró kölcsönzi a tejföl helyett. Önmagában, a mártogatóval igazi parti-falat, a tésztasalátával kiegészítve első vagy akár könnyebb főfogás. 

A Sparchef versenyre készült.  (Szavazni ér. :) )

Hozzávalók 4 adagra:
A tonhalropogóshoz: 
140 g tonhal (olajban eltett konzerv)
1 tojás
1 fej vöröshagyma
90 g túró
4 ek zsemlemorzsa
fél szikkadt zsemle
1 dl tej
só, őrölt bors

A salátához:
320 g penne tészta
1 fej lilahagyma
1-1 ek frissen aprított kakukkfű, bazsalikom, rozmaring
8 ek olívaolaj
só, bors
15- 15 dkg füstölt kecskesajt (vagy füstölt gomolya) és sima kecskesajt

A mártogatóhoz:
150 g tejföl
4 ek majonéz
4 ek fehérbor
citromlé

Elkészítés: 

A salátához egy kisebb tálkában elkeverjük a felaprított lilahagymát, a fél x fél cm-re vágott sajtokat, az apróra vágott szárított paradicsomot. Hozzáadjuk a felaprított friss zöldfűszereket is, és meglocsoljuk az olívaolajjal. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Kicsit állni hagyjuk, míg elkészítjük a tonhalropogóst. (Tipp:minél többet áll, annál jobb, mert a friss zöldfűszerek és a szárított paradicsom annál jobban átjárják az olívaolajat. Egy egész éjszaka a hűtőben igen jót tesz neki.) 
A tonhalropogóshoz a lecsöpögtetett tonhalat alaposan kikeverjük a túróval, a tojással, és a tejbe áztatott, alaposan kinyomkodott fél zsemlével, és a nagyon apróra vágott vöröshagymával, majd annyi (kb. 4-5 ek) zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy közepesen lágy, de nem ragacsos masszát kapjunk. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Kisebb diónyi gombócokat formálunk a masszából,kissé ellapítjuk korong alakúra, majd zsemlemorzsába forgatjuk és bő zsiradékban aranybarnára sütjük. 20 darab tallért ad ki a receptben írt mennyiség. A mártogatóhoz a majonézt elkeverjük a tejföllel és a fehérborral és kevés frissen facsart citromlével ízesítjük. Gyengéden sózzuk. 
A tésztát fogkeményre főzzük, leszűrjük és összeforgatjuk az olívaolajban érlelt fűszeres sajtokkal. Aki szereti, kis rukkola salátával is gazdagíthatja a salátát. Tálalásig hűtőben érleljük.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails