Karácsonyra megkaptam Michel Roux Tésztavarázs c. könyvét, abban szerepel - majdnem - ez a cheesecake. A könyv egyébként egy külön posztot is megérdemelne, úgy tökéletes, ahogy van, de most maradjunk a cheesecake-nél. Szóval, a mester azt írja a könyvében, hogy a világ legfinomabb cheesecake-je, amit valaha evett. Gondoltam, a pasasnak 3 Michelin csillaga van, biztos tudhat valamit :), elhisszük neki.
Nagyon sokféle cheesecake-et ettem és sütöttem már. Mindegyik nagyon finom volt a maga nemében.De ez?
Atyaúristen. Tényleg a best of cheesecake, szájban olvadó, laza, de mégis szilárd állagú krém. Az eredeti recept nem írt vaníliát, de én beletettem egy egész vaníliarudat a krémbe. Nem omlós tésztával készült, mint amit a recept ír, mert nem volt időm/kedvem tésztagyúrással bíbelődni, így kissé leegyszerűsítve kekszes alappal sült. Legközelebb azonban omlós tésztával (paté sablé) is fog készülni nálam, az már biztos.
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához*
*az eredeti recept 20 cm-es formára szót, így a krém hozzávalóit másfélszeres mennyiségből készítettem
Keksz alap:
12 dkg omlós keksz ledarálva
10 dkg darált mogyoró vagy mandula
10 dkg lágy vaj
Krém:
500 g mascarpone*
500 g natúr krémsajt
500 g natúr krémsajt
225 g tejföl
245 g cukor
5 tojás
1 vaníliarúd kikaparva (nem, még véletlenül sem aroma!)
*a receptben friss sajt szerepelt...jó lenne látni az eredeti szöveget, az is lehet, hogy valamit félrefordítottak, vagy fogalmam nincs, mit értenek alatta (créme fraiche, cottage cheese???) Update: egy kedves olvasóm rájött, hogy a "friss sajt" bizony fromage frais (ideje lenne franciául tanulnom:) ) Na ez az, amit nem tudok beszerezni :( Mivel lehetne helyettesíteni, esetleg valami krémesebb joghurttal?
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy 24 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt borítunk, s rákapcsoljuk a peremet. A kekszalap hozzávalóit összegyúrjuk és a tortaforma aljába nyomkodjuk. A kekszalapot elősütjük 10 percig, hűtjük. A sütő hőmérsékletét levesszük 140 fokra (légkeverés).
A krémhez a hozzávalókat a tojások kivételével alaposan kikeverjük. A tojásokat egy másik tálban felhabosítjuk és hozzákeverjük a krémsajtos részhez. Belesimítjuk a tortaformába és 140 fokon másfél óráig sütjük. Ha pirulna a teteje, egy másik tepsit tegyünk felé a sütőrácsra. A sütőből kivéve a közepe még kissé remegős, hagyjuk kihűlni, majd egy pár órára tegyük hűtőszekrénybe (nálam ez 3-4 óra volt) és csodálatosan szeletelhető lesz.
Vörösáfonya mártást kínáltam mellé.
A krémhez a hozzávalókat a tojások kivételével alaposan kikeverjük. A tojásokat egy másik tálban felhabosítjuk és hozzákeverjük a krémsajtos részhez. Belesimítjuk a tortaformába és 140 fokon másfél óráig sütjük. Ha pirulna a teteje, egy másik tepsit tegyünk felé a sütőrácsra. A sütőből kivéve a közepe még kissé remegős, hagyjuk kihűlni, majd egy pár órára tegyük hűtőszekrénybe (nálam ez 3-4 óra volt) és csodálatosan szeletelhető lesz.
Vörösáfonya mártást kínáltam mellé.
Észbontóan jól néz ki!
VálaszTörlésGyönyörű így felvágva!
VálaszTörlésBoldog Ünnepeket!
Csodálatosan jól néz ki:) A natúr krémsajton mit értesz? Köszi előre is:)
VálaszTörlésVica: pl. philadelphia krémsajt
VálaszTörlésMilyen omlós kekszet használtál?
VálaszTörlésNekem eddig a Győri zabfalatok vált be a legjobban, de hátha van MÉG JOBB. :-)
Ha tudsz angolul, itt van egy hasonló recept
Rouxtól: http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/608896
Most már csak azt kéne tudni, hogy pontosan milyen az a "fromage frais". :-)
No közben itt megtaláltam:
VálaszTörléshttp://www.nosalty.hu/alapanyag/fromage-frais
Nem vagyok biztos benne, hogy egy ilyen 4-8%-os "friss sajt" ugyanilyen finom, krémes eredményt ad, mint a 80% (!!) zsírtartalmú mascarpone... De persze ki lehet próbálni, szerintem bármennyi kísérletezés eredményét szívseen fogyasztja a család. :)
Zita, köszi! Akkor biztosan erre gondoltak friss sajt címszó alatt :) tök jó, csak itthon nem lehet kapni, créme fraiche-t is csak Pesten :) na mindegy. A keksz most éppen győri édes volt, de zabfalatokkal is csináltam már keksz alapot és nagyon jó lett!
VálaszTörlésSzia,
VálaszTörléscréme fraiche-t a szinvaparki sparban lehet kapni, én legalábbis már vettem ott. Akkor oldalt volt, kerek kis dobozban, a márka már kisett. De érdemes benézni.
Luce espectacular una delicia al paladar,un corte maravilloso,abrazos y felices fiestas.
VálaszTörlésstrawberry, ez még mindig nem creme fraiche. :-)
VálaszTörlésAnnak 30% a zsírtartalma, és inkább sűrű tejföl, mint sajt.
Ehhez a sovánka :) friss túrókrémszerű sajthoz leginkább a Lidlben kapható "Pilos" márkanevű vödrös (500 g-os) natúr krémtúró hasonlít.
Van egy német túrótorta, ahhoz kifejezetten ezt ajánlotta valamelyik bloggertárs.
Nem pont ő volt, de ez is hasonló:
http://gizi-receptjei.blogspot.com/2009/11/kremturo-torta.html
nem, nem is a créme fraiche-re gondoltam, hanem hogy a friss sajt= fromage frais :)
VálaszTörlésSzia! én cottage cheese-ből csináltam, ami inkább túró, mint sajt, és isteni lett. Sparban kapható.
VálaszTörlésA zsirszegeny philadelphia a leginkabb hasonlo, a ff 4-8% zsirtartalmu tejtermek.
VálaszTörlésSzia! Az volna a kérdésem, hogy ha fele adagból készítem a tortát, az miként befolyásolja a sütési időt? Nincs nagy tapasztalatom a konyhában, de a fenti receptet követve a végeredmény kiváló volt - most szeretném elkészíteni apróbb kivitelben. :)
VálaszTörlésSzerintem olyan 50 perc mùlvs nèzd meg ès ja màr csak kicsit remegős a közepe,akkor jó lesz. Ha kihűl,dermed.
TörlésSziasztok, "friss sajt" a németben is van = Frischkäse. Különböző zsírtartalmúakat lehet kapni, hasonlít a Philadelphiára...De amúgy inkább összefoglaló kifejezés mindenféle sajtfajtára, amit egyáltalán nem, vagy csak nagyon rövid ideig érlelnek. Ezért is a "friss" elnevezés.
VálaszTörlésSőt, körniger Frischkäse is van = szemcsés, darabos, asszem a cottage cheese-nek felel meg. Mivel itt Németországban nincs olyan jó kis száraz, darabos túró, mint otthon (csak nagyon krémes), sok túrós ételhez ez utóbbit szoktam használni. Messze nem ugyanaz, de megteszi...