Sok szeretettel ajánlom figyelmetekbe Dacota írását a No Salty-n a mézes krémesről. Minden szavával egyetértek.
Empirikus tapasztalataim azt mutatják, hogy van egy speciális, tudományosan még nem kimutatott magyar gén – a „ha ünnep van, soklapos süteményt süt”. Mindegy, hogy mi a jeles nap, az asztalok kilencven százalékán ott figyel a zserbó, a hatlapos, vagy mézes krémes.Sokáig nem értettem, mi lehet ennek az oka. Egészen addig, amíg teljesen ártatlanul belekeveredtem a karácsonyi előkészületekbe, és a végzet lecsapott rám mézes-krémes formájában. Csak kivételesen nem eltüntetnem, hanem előállítanom kellett.Kemény – eleinte szentségelésektől sem mentes – délutánt töltöttem a konyhában, de mire előttem állt életem első „soklaposa” sok mindenre rájöttem. Például, hogy ha nincs jól meglisztezve a munkalap, a tészta ragadni fog, vagy, hogy a sütési idő alatt nem lehet elmozdulni a konyhából, mert a mézes lap pillanatok alatt odaég. A legfontosabb tapasztalatom mégis az volt, hogy rájöttem, honnan a mézes-krémes előállítása iránti szenvedély. Nem, nem azért érdemes nekiállni, mert egyedül eszegethetjük tisztára a krémes edényt. Hanem mert amíg a tésztát gyúrjuk, sütjük, a krémet főzzük, töltjük, „ráérünk” azokra gondolni, akiket szeretünk, akiknek a süteményt készítjük, akikkel együtt fogjuk tölteni az ünnepet. Ha tíz perc alatt kész lenne, nem jutna ennyi időnk mélázni rajtuk. Így azonban a sok lap közé nem csak krém, hanem szeretet is jut bőven. Lehet, hogy ezért imádja mindenki a mézes-krémest?
Én így készítem:
mézes lapokhoz
45 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
3 ek zsír megolvasztva
4 ek méz
1 tojás (villával felverve)
6 ek tej
töltelék:
7.5 dl tej
12 dkg búzadara
35 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 ek. vaníliás cukor
1 tojás
30 dkg sárgabarack lekvár
csokoládémáz
10 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
A mézes lap hozzávalóit összegyúrjuk, négyfelé osztjuk. A tésztacipókat alaposan lisztezett felületen 25x35 cm-es téglalapba kinyújtjuk, majd tepsi hátoldalán 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Kb. 8-10 perc/lap, vigyázzunk, meg ne égjen!
Töltelék:
A tejet felforraljuk, beleöntjük a grízt, és felfőzzük. Amikor langyos, elkeverünk benne egy egész tojást, majd a cukorral, vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert margarinnal jól kikeverjük.
Rétegezés:
Az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük és megkenjük a lekvárral. Ha darabos a lekvár, melegítsük fel, így könnyebb kenni. Erre rátesszük a harmadik lapot, amire rásimítjuk a krém másik felét, majd a negyedik lappal befedjük. A tetejére csokimáz kerül: a darabokra tört csokoládét nagyon kis lángon felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a vajat.
Másnapra csodálatosan megpuhul.
Az idén már nem jelentkezem, minden kedves olvasómnak boldog karácsonyt és új évet kívánok!
Neked is Békés Karácsonyt és BUÉK!
VálaszTörlésSzuper guszta a mézes krémsed:)
VálaszTörlésBoldog, Békés Karácsonyt kívánok Neked és a Családodnak:)Jó pihenést.
Áldott, békés ünnepeket kívánok
VálaszTörlésÁldott ünnepet!
VálaszTörlésÉn fehér, cukorral, citrommal felvert tojásfehérjéből készült mázzal fedem, nem csokival (mit a habcsók). Ez harmonikusabb ízt ad. Próbáljátok ki.
VálaszTörlés