2012. január 21., szombat

Waldorf saláta

Amilyen egyszerű, annyira zseniális. Egyszerűen imádom.
A főzősuliban tavaly elindítottunk egy sorozatot, híres emberek, híres ételek fantázianévvel, aminek lényege, hogy az ételek elkészítésén túl annak eredetét (vagy leginkább legendáját) is igyekszünk megismertetni a résztvevőkkel. Ezúttal a nemzetközi konyha volt soron: Waldorf saláta, Bélszín Sztroganoff módra, Gateau Savarin.

Szóval. A Waldorf saláta egy nagyon egyszerű, de mégis különleges étel, nagyon leegyszerűsítve mindössze négy alkotórésze van: alma, zeller, dió és majonézmártás. Ami nagyon fontos, az a házi majonéz. Dobozossal nem ér. Nem kell félni tőle, percek alatt elkészíthető kézi habverővel is, elektromossal meg pláne.

A Waldorf salátát 1897-ben, a New York-i Waldorf Astoria luxushotel megnyitásakor szolgálták fel először, innen indult világhódító útjára. Kitalálója Oscar Tschirky, aki a szálloda éttermét vezette, azaz nem a konyhán dolgozott.






















hozzávalók 2 (nagyobb) adagra

1 közepes alma                    
1 nagyobb fej zellergumó negyede (kb 15 dkg)
5 dkg dióbél                     
negyed fej jégsaláta


Majonézmártáshoz
1 tojás sárgája
1 kk mustár
2 dl olaj
1-1 tk citromlé, porcukor, fehérbors, só
1,5 dl tejszín   


Először is, nekilátunk a majonéznek: a tojássárgáját eldogozzuk a mustárral, majd kézi vagy gépi habverővel folyamatosan keverve, kis mennyiségekben adagoljuk hozzá az olajat. A tojássárgája emulgeálódik az olajjal és egy fehéres, lágy vaj állagú krémet kell hogy kapjunk. Mikor az összes olajat beledolgoztuk, ízesítsük sóval, fehérborssal, porcukorral, citromlével, először mindig csak módjával, mert utánaízesíteni könnyebb. :) Legvégén hozzákeverjük a tejszínt.

A zellergumót julienne-re (gyufaszálra) vágjuk, szűrőbetétbe vagy lyukas aljú lábasba tesszük és fedő alatt reccsenősre gőzöljük. Hűtjük, alap salátaecetbe (kristálycukor, ecet, víz keveréke) tesszük, állni hagyjuk egy fél órán át, majd leszűrjük. A dióbelet pár percig főzzük lobogó vízben, leszűrjük, majd a külső héját lehúzzuk (ez egy kicsit időigényesebb munka, de megéri).

A diót, a zellert a majonézmártással összekeverjük, majd az almát hámozzuk, juliennre vágjuk és azonnal belekeverjük a salátába (hogy meg ne barnuljon). Kúpalakban a tálalótálra rendezzük, majd körberakjuk a frissen metéltre vágott  salátával, amelyet fogyasztás közben, mintegy belekeverve elfogyasztunk.

Friss bagettet ettünk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails