2012. január 21., szombat

(Gâteau) Savarin




Ez a savarin(torta) maga lett a csoda. A főzősuliban a mesterszakácsunk azt mondta, olyan jól sikerült, hogy rögvest induljak vele Franciországba körbemutogatni :) Talán azért (is) lett olyan finom és szép, mert szeretettel és odafigyeléssel készült. Igen, a kelt tésztának lelke van. Fontos, hogy a  hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek és meleg helyiségben készítsük. Még egyszer mondom: szeretettel és odafigyeléssel. Ezen kívül semmi különleges hozzávaló nem szükséges hozzá.

De mi is a savarin? Nem torta, nem krémes. De nem is egy szimpla kuglóf. Sok tojásos, kuglófszerű a tésztája, sütés után bő, rumos cukorsziruppal kell megöntözni, amit magába szív és jó szaftos lesz. Számtalan változata ismert: az üregbe tölthetünk krémet, gyümölcsöt, tejszínhabot. Ezúttal erdei gyümölcspéppel készült, tálalás előtt pedig tejszínhabot töltöttünk a közepébe. 

A savarin torta a nevét Brillat-Savarinről kapta. Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755- 1826); eredeti nevén Jean Anthelme Brillat, (másutt Brant Savarin-ként is írják); francia jogász és politikus volt, aki gasztronómusként szerzett hírnevet. A Savarin nevet egy nagynénjétől örökölte, aki jelentős vagyont hagyott rá azzal a feltétellel, hogy felveszi a vezetéknevét. Két hónappal halála előtt jelent meg Az ízlés fiziológiája című műve (manapság csak antikváriumokban lehet rátalálni). A néhol meglehetősen terjengős, aforizmákkal teli könyv a mai napig az egyik legfontosabb és leggyakrabban elemzett gasztronómiai mű. A könyv fejezeteit egy-egy "meditáció" jelenti, melyekben Brillat-Savarin az asztali örömökről értekezik. Stílusára az ancien régime nagyjai, például Voltaire és Rousseau voltak nagy hatással. Egyik leghíresebb mondása a Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy.”
(Forrás:Wikipédia)

Recept (26 cm-es formához:)

30 dkg liszt
1 vaníliarúd kikapart magja
4 dkg méz
2,5 dkg élesztő
fél mk só
fél citrom héja
7 tojás
10 dkg nagyon lágy vaj

szirup:
fél liter víz
25 dk cukor
1 dl rum

tetejére:
700 g vegyes (fagyasztott) erdei gyümölcs
15-20 dkg cukor

2 dl tejszínből hab

Az élesztőt kevéske (szűk deci) langyos tejben feloldjuk. A lisztet egy keverőtálba tesszük, elkeverjük benne a sót, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, 3 egész tojást és a vaníliamagokat. Az elektromos mixerrel addig keverjük, míg kissé elválik az edény falától. Ezután hozzáadunk még 2 tojást és tovább keverjük, míg a tojás elegyedik benne. Hozzáadunk további 2 tojást és 10 percig dagasztjuk. Végül beledagasztjuk a lágy vajat. Figyelem, a tésztája viszonylag lágy, sűrűbb nokedlitészta állagú, nem kell megijedni.

Letakarva duplájára kelesztjük, majd kivajazott-lisztezett savarin formába tesszük. Ekkor kb. a tortakarika feléig ér a tészta. Letakarva további fél órán át kelesztjük (vagy amíg meg nem kel kb. a tortaforma pereméig.) 180 fokon készre sütjük kb. 25-30 perc alatt. Közben megemelkedik (ha ügyesek voltunk :) ) kb. a tortaforma peremétől 3-5 cm-re.

Közben szirupot készítünk fél liter vízből, 25 dkg kristálycukorból: addig főzzük, míg a felére beforralódik és ragacsos lesz, valamint bevonatot képez  a kanálon. Ha kihűlt, hozzáöntünk 1 dl rumot és a langyosra hűlt savarint alaposan meglocsoljuk/beecseteljük vele.


A vegyes erdei gyümölcsöt (ebből tegyünk félre egy nagy marékkal díszítéshez) a cukorral összeforraljuk, híg lekvár sűrűségűre. Tányéron végezzünk egy próbát: csepegtessünk a levéből egy kistányérra, döntsük meg és ha már nem folyik el, akkor jó. Kb. 20 perc, kevergetni nem nagyon kell. Ha kihűlt, megkenjük vele a savarint. A gyümölcspép tetejét rakjuk ki a félretett gyümölccsel. A belsejébe tejszínhabot töltünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails