2012. február 21., kedd

Bőrös malacrolád zöldségtoronnyal


Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én egyszerűen imádom a jó kis cupákos-ropogós-omlós malacpecsenyét. Lehet sütni természetesen egyben is, de mi most egy kis csavart vittünk bele a főzősuliban, így sokkal elegánsabban lehet tálalni. A hagyományos (unalmas) tört burgonya köret helyett (illetve most kiegészítve) mézes céklával, fokhagymás zöldborsópürével. Eredetileg csicsókapürét terveztünk, de a súlyos mínuszok miatt képtelenség volt kiásni (akarom mondani kicsákányozni) a csicsókát.

Amire szükségünk lesz hozzá, és ebből a mennyiségből 10 ember jól lakik (2 szelet hús jut fejenként) 
egy szép darab bőrös malacoldalas (kb. 3 kiló)
500 g zöldborsó
75 dkg cékla
1,5-2 kiló burgonya
3 fej fokhagyma
3-4 fej vöröshagyma
1 dl sör
5 dkg vaj
fél dl tejszín
só, frissen őrölt bors

Az oldalast kicsontozzuk, majd megnyitjuk és nagy téglalapba terítjük. Nem egy túl bonyolult feladat, alább láthatók fázisfotók. Némi konyhai jártasság, de mindenekelőtt egy jó kés szükséges hozzá.(Ld. lejjebb a képeket.)
Opció: a hentesnél hülyep@&#a üzemmód gombot bekapcsolva, sűrű szempilla-rebegtetések és "lécci-lécci"-k között megkérjük, hogy ezt a műveletet végezze el helyettünk (amikor nem áll mögöttünk sor, mert  a mögöttünk állók tuti elküldenek nagyon messzire.)

A húst bátran sózzuk (a bőrét is) és őrölt borssal hintjük, majd zúzott fokhagymával (2 fej) alaposan bedörzsöljük. Ezután szorosan feltekerjük úgy, hogy a bőrös oldala legyen kifelé. Hurokkötözéssel megkötözzük jó szorosan. 

Tepsibe tesszük, vizet öntünk alá, és 3-4 vöröshagymát cikkbe vágva, valamint a maradék fokhagymagerezdeket. 180-200 fokos sütőben, időnként megforgatva készre sütjük (1,5 óra) A sütési idő vége felé sörrel meglocsoljuk.

Fokhagymás zöldborsópüré:
a zöldborsót sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, hozzáadunk 3-4 gerezd fokhagymát (vagy ízlés szerint) 1 diónyi vajat és leturmixoljuk /botmixerrel pépesítjük.


Csicsókapüré:
A tisztított csicsókát sós vízben megfőzzük, turmixoljuk, ízlés szerint utánasózzuk, és egy fél dl tejszínnel dúsítjuk. (Megj.: mivel nem volt csicsóka, hagyományos hagymás tört burgonyával készült. Ebbe bele lehet keverni a sült hús mellől a megsült hagymákat is.)

Mézes párolt cékla:
a céklát hámozzuk, julienne-re (gyufaszálra) vágjuk. Kis lábosban 5 dkg vajat és 2-3 ek mézet felolvasztunk és azon megpároljuk a céklát. Csipet sóval, őrölt köménnyel ízesítjük.

Tálalás: formázógyűrűbe alulra a burgonya, zöldborsó, végül cékla. (Vagy a cékla középen.)
Csicsókapüré esetén alulra cékla, arra a zöldborsó és végül csicsóka.

Persze ha nincs formázógyűrűnk, kanállal is tálalhatjuk. 

lehet úgy is tálalni, hogy "haja" legyen :)













1 megjegyzés:

  1. Megláttam és nyeltem egy nagyot, pedig most ebédeltem. Tényleg sokkal gusztább, mutatósabb így, tekerve, viszont jók a köretek, bár én imádom a hagymás tört burgonyát is!:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails