2012. február 21., kedd

Málnahabos képviselőfánk



Ezeket a csodacuki mini képviselőfánkokat is a főzősuli legutóbbi rendezvényén sütöttük, farsang alkalmából. Klasszikus tészta, vaníliakrém, és málnás tejszínhab. 

könnyebb, ha van egy segédünk :)

Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 
20 dkg liszt                            
1 dl étolaj   
2 dl víz                        
6 db tojás
csipet só
A sütőt előmelegítjük, legyen forró, legalább 200 fokos és a sütő aljába helyezzünk egy forró vízzel teli tepsit.
A vizet a sóval és az olajjal felforraljuk. Ha erősen forr, hozzákeverjük a lisztet és még 1-2 percig gyorsan kevergetjük, majd lehúzzuk a tűzről és egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat, állandó kevergetés mellett. Jól kikeverjük. Lisztezett vajazott tepsibe, vagy sütőpapíros tepsire csillagcsöves habzsákkal diónyi nagyságú kis rózsákat nyomunk. 

Forró, legalább 200 fokra előmelegített gőzös sütőben addig sütjük, amíg kb. térfogata 2-3 szorosára nő (5-6 perc), majd gőz nélkül tovább sütjük kb. 8-10 percig.

Vaníliakrém:
5 dkg étkezési keményítő     
4 dl tej                               
4 tojás                          
cukor ízlés szerint (2-3 ek)
fél vaníliarúd kikapart magja

A keményítőt a tejjel és a tojások sárgájával, valamint a vaníliamagokkal csomómentesre keverjük, felfőzzük, mint a pudingot. Még forrón belekeverjük a cukorral keményre felvert tojásfehérjét. Hűtjük.
Málnahab

4 dl tejszín
35 dkg (mirelit) málna             
3 ek porcukor   
2 csomag habfixáló (Tescóban kapható saját márkás, foszfátmentes, csak keményítő és némi glükóz van benne és nem csalás, nem ámítás, 19 (!!!) Ft)               

A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük*, majd lazán hozzákeverjük az áttört málnát.
* a habot előbb felverjük, majdnem készre, akkor kezdjük el hozzáadagolni a porcukrot, kanalanként, különben nem lesz kemény a hab.

A kihűlt fánkokat recés késsel félbevágjuk, majd betöltjük a kétféle krémmel: előbb vaníliakrém, majd málnahab. Ráhelyezzük a kalapokat, porcukorral meghintve, azonnal frissen tálaljuk. 
mini kupacok

14 megjegyzés:

  1. szia. azt szeretném kérdezni, hogy mennyi víz kell hozzá? mert nincs feltüntetve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 2 deci, köszi, hogy szóltál, kimaradt, javítottam :)

      Törlés
  2. Egyszer próbálkoztam képviselőfánk sütéssel, de nem sikerült, azóta nem mertem neki állni, pedig mindig sóvárgok mikor valamelyik blogon meglátom.
    Gyönyörűek.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) azért tettük be a főzősuli repertoárjába, mert az egyik törzsvendég kérte, ugyanis karácsonykor 70 (!) tojást használt el, annyiszor próbálkozott és azt mondta, addig nem nyugszik, míg meg nem tanulja. Szerintem fuss neki még egyszer, ez egy jó kis bevált recept, a lényege a jó gőzzel teli sütő.

      Törlés
  3. Nyami,nyami,de gyönyörű!!!!!Először így olvastam: málnaBÁNATOS képviselőfánk.:)))))))

    VálaszTörlés
  4. Bellísimos ,suaves y tentadores me encantan,una presentación mágica muy bien elaborados parecidos a la pasta choux,son adorables,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta, szivesen megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  6. Szia, kérlek segíts nekem! sima gázsütőm van, gőzössé ugye úgy tudom tenni, hogy az aljába egy lábasban vizet teszek. és azt írod, hogy így csak 5-6 percig kell sütni. akkor szerinted 5-6 perc után vegyem ki a vizes edényt a sütő aljából és úgy süssem tovább? mert azt is olvastam már, hogy sütés közben ne nyissam ki az ajtót, mert akkor összeesik. válaszod nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, pontosan úgy kell, ahogy írtad :) amúgy az 5-6 perc hozzávetőleges, nézni kell, szépen meg fog emelkedni. a lényeg, hogy gyorsan vedd ki a vizes edényt. elvileg nem szabad összeesnie. de az sem tragédia, ha végig gőzben sül. a főzősuliban gőzsütő van, ott egy gombot kell benyomni, ami adagolja/benyomatja a gőzt. namármost, a gőz nyilván nem távozik el teljesen, hanem végig bent marad a sütőtérben és mi a sütési idő végéig a gőzsütőben sütöttük (nem tettük át másik sütőbe:)), csak az első 5-6 perceben nyomattuk bele a gőzt azzal a bizonyos gombbal :)

      Törlés
  7. Nagyon guszták, tegnap néztem egy svéd málnás képviselőfánkot!:)
    De ezek még szebbek, csinosabbak, kisebbek!

    VálaszTörlés
  8. Szervusz!

    Éppen most lettem kész velük, nekem is helyesek lettek, de nekem nem voltak ilyen nagy méretű kinyomó fejeim.... De sebaj, megoldottam úgy, hogy köröket írtam le és csak az után nyomtam a tetejükre olyan csúcsot mint ti.
    Anyum azt mondta, hogy Ő sósan képzeli el, de belenyomtam egy kis Milkás Philadelphia krémsajtot, és úgy is ízlett neki.
    Az a tervem hogy a Lúdláb torta maradék krémjével fogom megtölteni.... :P ^^
    Nagyon köszönöm szépen a receptet! Igazán hasznos volt, mert végre ez a sokoldalú nyalánkság is felkerült a repertoáromba!
    Puszi
    Csokoládéimádó

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails