2012. április 1., vasárnap

Mandulás-marcipános kalács

Bevallom, nem szoktam nagy főzőcskét csapni húsvétkor, de nem maradhat el a ráérős reggelizés, ahol sonka, főtt tojás, valamilyen saláta és természetesen kalács kerül az asztalra.
A húsvét jegyében készítettünk ételeket tegnap a főzősuliban , kalácsot is, rögtön kétfélét, egy sósat (füstölt tarjával és sajttal, valamint medvehagymával) és egy marcipános-mandulásat. A kelt tészta kindkettőnél azonos volt, nyilván azzal a különbséggel, hogy a sósban nem volt cukor, az édesben pedig só. Ez azért is jó dolog, mert kis változtatással be lehet dagasztani mindkettőt (csak vigyázzunk, melyikbe melyik töltelék kerül :) ) Mindkettő nagyon finom lett, de aki inkább az édességet szereti, az biztosan erre szavazna. A bélzete jó ragacsos lett a marcipántölteléktől.


alap édes kelt tészta:
30 g élesztő
500 g búzaliszt
100 g kristály/barnacukor
3 dl langyos tej
2 tojássárgája
1 csipet só
100 g olvasztott vaj

töltelék:
20 dkg szeletelt mandula kézzel kissé szétmorzsolva, serpenyőben megpirítva
25 dkg marcipán
15 dkg olvasztott vaj
tetjére:
1 tojás sárgája pici vízzel elkeverve
2 marék szeletelt mandula

A tésztát a szokásos módon dagasztjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük. 3 bucira vesszük, melyekből egyenként hosszúkás téglalapot nyújtunk, ezeket egyenként megkenjük az olvasztott vaj 1/3-ával, megszórjuk a mandula 1/3-ával, a lereszelt marcipán 1/3-ával, feltekerjük, mint a szivart. Az így kapott 3 fonatot összefonjuk, és koszorút formázunk belőle. Meleg helyen, letakarva újrakelesztjük, majd a tetejét megkenjük tojással és megszórjuk szeletelt mandulával.

170 fokos sütőben készre sütjük. (kb. fél óra)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails