2012. április 5., csütörtök

Patricius borfalatok


A Patricius Borház gasztrobloggerek számára versenyt hirdetett: a feladat 4 különböző borhoz passzoló borfalat készítése. Az én választásom a furmintra esett, és ezekkel a kis finomságokkal készültem: lazacos krémmel töltött medvehagymás képviselőfánk és mini galette, citromos almás-spárgás nyúlraguval töltve. (Ha esetleg a versenyszabályzat tiltja, hogy 2 ételt is készítsünk, akkor...akkor a nyúlnál maradok.)

Bevallom, nem igazán vagyok valami penge a borok és az ételek társításában, már ami a borhoz ételt témakört illeti- fordítva sokkal könnyebben meg. Tudományom körülbelül addig terjed, hogy tisztában vagyok azzal az alapvető szabállyal például, hogy a száraz fehérborhoz fehér hús és hal illik és nyilván nem egy 30 dekás bélszínszelet. :). Ha Fűszeres Eszter nem invitált volna oly' kedvesen a játékra, szerintem nem is lett volna merszem elindulni. 

Miután megkaptam az üveg bort (tokaji furmint 2010-ből) és behűtöttem, szagolgattam, kóstolgattam - kérem, senki ne röhögjön -  a frissen nyírt fű, és a zöld szín jutott eszembe. Hoppá, ehhez nem lesz jó, amit először kitaláltam, gondoltam rögtön, ugyanis eredetileg füstölt lazacban gondolkodtam, de az egy barrikolt bor mellé csúszna inkább. Így a füstölt lazacot lecseréltem nyersre és dobtam egy kicsit az ízesítésen is. A krémbe került egy kis snidling, kapribogyó, kaprigyümölcs, egészen pici citromlé. Mindez medvehagymával megbolondított képviselő fánkba bújtatva. A végeredmény egy könnyed, friss harapnivaló lett. Vigyázat, csalóka! Tegnap este - igaz már este volt, a teraszon lámpafénynél - megkóstoltattam a családdal és ránézésre édes képviselőfánkra gondolt egyikük, aztán jött az élmény a szájban,  hogy ez valami teljesen más. Másodpercek alatt fogyott el.

A galette-et részben a húsvét ihlette, ezért készítettem nyúlhúsból a ragut , amelybe került egy kis zöldalma és zöld spárga is, kiegészülve némi citrommal és friss tárkonnyal, oreganóval és citromos kakukkfűvel. Ha nem szeretnénk a formázással bíbelődni, simán batyunak is csomagolhatjuk, de a galette forma esztétikusabb.


Lazackrémmel töltött medvehagymás képviselőfánkok
Hozzávalók 15-20 darabhoz:
fánktészta:
1 dl víz
fél dl olaj
1 mk só
3 egész tojás
5 levél medvehagyma felaprítva

töltelék:
150 g lazacfilé*
100 g natúr krémsajt
1 tk mustár
4-5 db kaprigyümölcs felaprítva
1 ek mogyoróhagyma vagy lilahagyma nagyon apróra vágva
1 ek felaprított snidling
1 ek kapibogyó felaprítva
1 mk friss citromlé
só, rózsabors

A vizet a sóval és az olajjal felforraljuk. Ha erősen forr, hozzákeverjük a lisztet és még 1-2 percig gyorsan kevergetjük, majd lehúzzuk a tűzről, kissé hűlni hagyjuk és egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat, állandó kevergetés mellett. Jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a felaprított medvehagymát is. Lisztezett vajazott tepsibe, vagy sütőpapíros tepsire csillagcsöves habzsákkal diónyi nagyságú  rózsákat nyomunk. 

Forró, legalább 200 fokra előmelegített gőzös sütőben (a sütő aljába egy tepsi vizet helyezve) addig sütjük, amíg kb. térfogata 2-3 szorosára nő és aranybarna nem lesz (kb. 15 perc).  

Krém:
A lacazot késsel nagyon apróra vágjuk, majd a a többi hozzávalóval alaposan kikeverjük. Hűtőben érleljük.

A kihűlt fánkokat recés késsel félbevágjuk, krémmel betöltjük. 
* Készíthetjük füstölt lazacból is, de akkor a bor mondjuk inkább egy jó kis chardonnay legyen.

Mini galette citromos nyúlhússal, zöldalmával és spárgával töltve




tészta:
190 g liszt
70 g vaj
2 ek natúr joghurt/kefir/tejföl
1 tk só


töltelék: 
20 dkg nyúlcomb filé
fél fej vöröshagyma
3 ek zsír
fél zöldalma
3 db spárga
1-1 tk friss citromos kakukkfű
          friss oregano
          friss tárkony felaprítva
negyed citrom leve 
fél dl száraz fehérbor


A tésztához  a sóval elkevert  lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a joghurtot hozzáadva homogénné gyúrjuk.


A raguhoz a nyúlhúst nagyobb kockára vágjuk, majd a zsiradékon megfonnyasztott hagymához adjuk és átpirítjuk. Felöntjük a borral, amit nagy lángon kiforralunk, hozzáadjuk  a citromlevet, a zöldfűszereket, pici vizet , sózzuk és fedő alatt  puhára pároljuk (ha kell,  a vizet pótoljuk, de a végére a lé főjön el alóla). A húst a visszamaradt pecsenyelével együtt robotgéppel aprítjuk (nem pürésítjük), majd beleforgatjuk a lereszelt zöldalmát és az apróra vágott spárgát.


A tésztából diónyi darabokat csípünk, sodrófával kis, kb. 9 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Belekanalazunk egy teáskanálnyi tölteléket, majd a tészta széleit oldalt összecsipkedjük és kissé rá is hajtjuk. Tetejét megkenjük tojással és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt késze sütjük.

2 megjegyzés:

  1. kedves Judit!

    csodálatos borfalatokat alkottál, köszönjük!

    Nagyon jó ötlet a nyúl és biztos, hogy a medvehagymás-lazacos képviselőfánk is tutti a borral!
    A kapribogyó és a spárga büszkén feszít a furmint mellett :)

    Várjuk a többi versenyző blogger receptjét is, hét elején (kedden) eredményhirdetés..

    Üdv,
    Patricius Borház

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Nagyon tetszenek a receptjeid, sokat kinéztem magamnak, ezzel a lazacos medvehagymás képviselőfánkkal kezdenék. Lehet, hogy figyelmetlen vagyok, de nem találom a liszt mennyiséget a fánktésztához. Megtudnád adni?
    Előre is köszi!
    Angi

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails