2012. április 7., szombat

Svéd mandulatorta és blogszülinap


Idejét sem tudom, mióta szeretném már itthon is elkészíteni "azt" a mandulatortát, igen, azt a bizonyosat.  És mivel éppen 2 éves a blogom, adódott az alkalom.

Nagyon sok receptet végignéztem a neten, és ebből született meg a sajátom.
Íz: nyilván nem teljesen ugyanolyan, de eléggé olyan. Kellemesen karamellás egy kicsit a belekerült muscovado cukortól.
Állag: kissé lazább szerkezetű a tésztája, nem annyira tömör. Ezen még agyalni kellene, hogyan tovább innen, hogy...hogy is mondjam, ropogósabb legyen.


Hozzávalók:
tészta:

4 tojás fehérje
120 g sötét, melaszos, ragacsos nádcukor (muscovado)
250 g darált mandula (héjas)
50 g félig megdarált mandula

krém:
4 tojás sárgája
30 g keményítő
2 dl tej
200 g vaj
kb. 10 dkg porcukor (én édesítővel készítettem)
1 tk vaníliakivonat (nem aroma!)

250 g mandulát cukorral együtt robotgéppel ledaráljuk. 50 g mandulát úgyszintén ledarálunk, de csak félig, legyen kissé darabos. A tojások fehérjét habbá verjük és beleforgatjuk a mandulát. 

Sütőpapírra rajzolunk egy 23-24 cm-es kört, eloszlatjuk rajta a massza felét és 170 fokos sütőben 20 percig sütjük. Amikor kihűlt, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. A másik lapot ugyanígy megsütjük.

A krémhez a tojások sárgáját kikeverjük a keményítővel, a porcukorral és a tejjel, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, majd felfőzzük.Amikor még meleg, adagonként belekeverjük a kockára vágott vajat. A krémet hűtjük, majd betöltjük a tortát.

A tetejére kb. 100 g szeletelt mandulát pirítsunk meg serpenyőben világos színűre és szórjuk meg a  torta tetejét illetve az oldalát. 

8 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, gyönyörűek a képek is! Boldog 2. blogszületésnapot!

    VálaszTörlés
  2. Én is nagyon szeretem a svéd mandulatortát. Többször készítettem, állagra ugyanolyanra soha nem sikerült, mint a bolti, de az íze finom volt, sőt, talán finomabb, mint amit az IKEÁ-ban kapni. Gratulálok! Nagyon guszta lett!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép képek!
    Boldog blog születésnapot kívánok:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta és finom a torta, boldog 2. blogszülinapot kívánok, valamint Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

    VálaszTörlés
  5. Boldog szülinapot! Nekem is nagy kedvencem (kinek nem? :P), úgyhogy külön ünnep, ha megyünk és ehetek :) Úgyhogy egyszer biztos tesztelem majd a receptet! Egyébként nekem is van egy olyan kattanásom, hogy pont olyat, aztán amikor csináltam karamellás sajttortát rájöttem, hogy az otthoni mindig jobb és nem mellesleg jó eséllyel kevesebb aromával dúsított is... ;)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép! Boldog blogszülinapot! :))))

    VálaszTörlés
  7. Boldog szülinapot a blogodnak!!! Meg neked is még sok blogszülinapot kívánok!! A torta fantasztikus, majd megkóstolom, aztán elkészítem! ;D

    VálaszTörlés
  8. Blogszületésnapomra én is megsütöttem a tortát, nagyon köszönöm a finom receptet!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails