2010. május 24., hétfő

Shortbread- ami nem rövid kenyér


Nem is értem, miért nem sütöttem eddig shortbreadet, ezt a klasszikus skót sós-vajas-édes kekszet.
Jó pár évvel ezelőtt, mikor Londonban jártam, ottartózkodásom alatt megettem vagy egy tonnányit, természetesen ajándékba is hoztam haza (szintén egy tonnányit) - a boltok polcai és a gagyiárus szuvenírboltok is roskadoznak a telefonfülke alakú, londoni taxit vagy Beefeatert ábrázoló pléhdobozoktól, melyek többnyire nem túl jó minőségű shortbreadet rejtenek. A boltokban kapható - méltán - leghíresebb és legjobb márkájú shotrbreadet az 1898-ban alapított Walkers cég gyártja (amely idén is elnyerte a nemzetközi kereskedelemért járó királynői díjat).

A shortbread jelentése nem "rövid kenyér" :), ahogyan azt a szó szerinti fordítása sugallná, valójában semmi köze a kenyérhez, a short szó pedig egy régies angol kifejezés, jelentése omlós.
Aki evett már shortbreadtet, tudja, hogy a jelegzetességét az adja, ahogyan az édes és sós íz keveredik egymással.
Éppen ez a shortbread lelke, azaz a só, pontosabban a sós vaj.
Christian Teubner A világ 100 legjobb receptje: sütemények című könyvében - ami nagy kincs, manapság legfeljebb használtan, antikváriumban lehet hozzájutni - ezt az utóbbi körülményt emeli ki a shortbread kapcsán. A számtalan, komoly szakácskönyvekben található shortbread-receptekben nincs említés sóról, aminek az a banális oka, hogy ezt a süteményt Angliában sós vajjal szokták készíteni. Egy olyan klasszikus süteménynél, mint a shortbread, fel sem merül, hogy nem sós vajat tesznek bele. Szóval, ha eddig a házilag elkészített shortbread-ünk nem lett olyan, mint amit hazájában ettünk, azért a vaj a hibás. Pontosabbn a só hiánya. A shortbread éppen attól lesz "shortbread-ízű", hogy imitt-amott kiérződik a só az egyébként édes kekszből.

A shortbread-et hagyományosan háromféle formában szokás elkészíteni:
- egy nagy kört (több kört) sütnek és abból törnek le darabokat
- külön-külön sütnek kisebb kekszeket
- kb 1.5x7 cm-es rudacskákat sütnek (shortbread fingers)



Ezen kívül ünnepekre szokás más formában (pl. szív. karácsonyfa alak, stb.) is sütni, vagy kifejezetten erre a célra szolgáló shortbread-panben.

Hagyományosan kétféle változat létezik: "csupasz" azaz plain shortbread, illetve a cukorral megszórt, de ezen kívül számos ízesítése elterjedt: dió, lekvár, kókusz, mandula, különféle bogyós gyümölcsök, csokoládé, stb.

A shortbread elkészítése nagyon egyszerű, és szinte alapanyagigénye sincs (vaj-liszt-cukor), de arra ügyeljünk, hogy jó minőségű vajat használjunk.




Hozzávalók 4 db 15 cm átmérőjű shortbread-hez:
300 gr sós vaj
200 gr cukor
500 gr liszt
Ha a vajunk nem sós, akkor egy tk. sót tegyünk bele.

A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Hűtőszekrényben fóliába csavarva 2 órán át pihentetjük.

A tésztát 4 darabba vágjuk, majd egyenként 15 cm átmérőjű körre kinyújtjuk. A kés tompa felével rombuszformára bevágjuk (így sütés után szépen lehet törni).

Ha cukrosat készítünk, kenjük meg tojássárgával, majd 190 fokra előmelegített sütőben 20 percig süssük sütőpapírral kibélelt nagyméretű tepsiben, amíg világos színűre sül, majd még forrón szórjuk meg kristálycukorral. Ha csupasz shortbread-et szeretnénk, egyszerűen süssük meg.

3 megjegyzés:

  1. Kisztihand!

    Enádör bigtenx!

    Varm regárc:

    Szőr Son Káneri

    VálaszTörlés
  2. Kedves Anonymus, :) mostmáraztán igazán elárulhatná, kit rejt a név..tudom-tudom, Béla király névtelen jegyzője, "elég híres" történetíró, meg minden :) de akkor is...:)

    VálaszTörlés
  3. Hajbókolok!

    Hát ismer? Nahát... Nem volt hiába az a sok marketing meg PR az elmúlt 800 évben! Csodás! Hadd mutatkozzak be: Van aki P. mesternek szólit (leginkább magamat hívom így), de hívhat kegyed P. dictus magisternek is, ha birtokolja eme szép nyelvet!
    Igaz, ami igaz, írogatok, ha időm engedi, de amióta megírtam azt az átkozott Gesta Hungarorumot, a fene sem kíváncsi az új krimi-thriller-horrorjaimra -némi erotikával fűszerezve-. A fene sem érti... Annyira sznob lett a világ! Mostanában a gasztronómia vonz, talán itt a közös pont, amibe kapaszkodhatunk... Már ha szabad ilyen képzavarral élnem. Vesszőbe könnyebb kapaszkodni, mégiscsak 1 dimenzióval több. Pont-pont-vesszőcske, régen volt, tán igaz se...

    Aviszonthallásra

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails