2010. június 22., kedd

Anyukám rakott tésztája

Hetek óta tervezem, hogy közzéteszem anyukám "messze földön híres" rakott tésztáját, ami voltaképpen semmi extra, viszont elképesztően finom. Legalábbis a mi családunkban dobogós helyen áll. Kb. 15, de már az is lehet, hogy 20 évvel ezelőtt ötölte ki egy kreatív szombat vagy vasárnap délelőtt, azóta nagyon sokszor elkészült már. A recept megszületését azóta már homály fedi, bár van egy olyan sejtésem, hogy a húsvétról megmaradt sonka és tojás volt a motiváció. :) Anyukám azóta is olyan büszke rá, hogy ez tényleg az ő saját receptje, teljesen saját kútfőből származik, na de a lényeg, hogy az egész család oda meg vissza van tőle kétszer. :) Főleg az én válogatóművész tesóm.
Talán furcsa lehet, hogy gépsonkát írok a hozzávalók között....Igen, 15-20 éve még csak gépsonkát lehetett kapni a lakótelepi abc-ben, ha jól emlékszem, kb. kétfélét: "simát" és egy téglalap alakút-utóbbit sonkatekercshez használtuk. Máig emlékszem, amikor anyukám elküldött a boltba, és utánamszólt, hogy "Vegyél vagy 30 deka gépsonkát is, kislányom! De egyben!" Akkor már tudtam, hogy bizony rakott tészta, vagy rakott karfiol lesz ebédre (mi utóbbit is sonkával készítjük, nem darált hússal.) Ma már nyoma sincs azoknak a gépsonkáknak sajnos. Talán a Kapuvári uzsonnasonka, de az sem az igazi. Pedig azok a vajas-gépsonkás puha zsömlék gyerekkoromból...

Bevallom, amikor valamelyik nap a No Salty-n megláttam Feenuee rakott tésztáját, majdnem infarktust kaptam, mert azt hittem, más is "kitalálta". Amikor megnéztem a receptet, már láttam, hogy a miénk kicsit más. El is határoztam gyorsan, hogy mihamarabb megsütöm és megosztom Veletek. Remélem, szeretettel fogadjátok.
Sonkás rakott tészta 4 főre:
fél csomag (250 gr) fodros nagykocka tészta
15-20 dkg gépsonka
3-4 tojás
A mártáshoz:
5 dkg vaj (és NEM margarin)
3 fakanál (csapott ek) liszt
3 dl tej
kis pohár (175 gr) tejföl
szerecsendió
só, fehérbors
Tetejére:
kb. 30 dkg reszelt sajt


























A tésztát sós vízben kifőzzük. Ajánlom, hogy csak 3-4 percig főzzük, szóval legyen egy kicsit "ress", nem kell teljesen megfőzni. Miután leszűrtük, kevéske olajjal keverjük át, hogy ne tapadjon össze felhasználásig.

A tojásokat keményre főzzük.
A gépsonkát kockára vágjuk.

Elkészítjük a besamel mártást: a vajat serpenyőben felovasztjuk, majd a lisztet hozzáadva világos aranyszínűre pirítjuk (rántást készítünk) majd a tűzről levonva apránként hozzáadjuk a forró tejet. Mindig csak egy keveset, hogy ne csomósodjon. Célszerű a fakanalat habverőre cserélni. Sóval, frissen reszelt szerecsendióval és őrölt fehérborssal ízesítjük. Hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük el benne a tejfölt.

Egy hőálló tálat kissé kivajazunk, majd elkezdjük a rétegezést: tészta, amit megszórunk a sonkakockákkal, erre kerül a karikára vágott főtt tojás, majd mártás. A tetejére vékony rétegben tészta és arra jó bőven mártás kerüljön. (Egyébként kb. 3-4 réteggel számoljunk.)
A tetejét vastagon megszórjuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt sajttal és kb. 190-200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt (míg a sajt szépen rápirul) megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails