2010. július 13., kedd

Cukkinikenyér


Ha répatorta van, cukkinikenyér miért ne lehetne? A cukkini igen változatosan felhasználható, amint a példa mutatja, süteményekbe is. Alapanyagként süteményben ugyanúgy viselkedik, mint a répa.
Ez a cukkinikenyér leginkább egy püspökkenyérre hasonlít, a textúrája nagyon kellemes, több napig sem szárad ki, nem túl édes, és ami a lényeg: a cukkini nem tolakodik benne. A gyerekeknek nem kell elárulni, "miből van", így garantáltan ők is megeszik.
A receptet egy nagyon kedves volt kolléganőtől kaptam, aki a nyugdíjas búcsúztatójára készítette - más finomságok mellett, de ennek volt  legnagyobb keletje. Mondanom sem kell, senki nem hitte el, hogy cukkini van benne.
Jól tűri a fagyasztást és megpirítva is kitűnő.

Cukkinikenyér hozzávalók:
3 tojás
25 dg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dl olaj
35 dkg rétesliszt
40 dkg hámozott, reszelt cukkini (tisztán mérve)
10 dkg gorombára vágott dió
10 dkg mazsola
1 tk fahéj
1 púpos tk szódabikarbóna

A tojásokat a cukorral, olajjal habosra keverjük, majd a többi hozzávalót is belekeverjük és egy kivajazott, sütőpapírral kibélelt gyümölcskenyér formában előmelegített sütőben 10 percig 210 fokon, majd egy órán át 140 fokon sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Ha nagyon pirulna a teteje, egy sütőpapír darabot tegyünk rá.

Tipp: ha zsenge cukkinit veszünk, nem szükséges a héjától megtisztítani, viszont a nagyobb cukkiniket meg kell hámozni és azoknak a belső magházát is javasolt kikaparni.


1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails