2010. augusztus 14., szombat

A zúzapörkölt

Imádom a zúzapörköltet. Magában, langyosan, puha kenyérrel, vagy tört krumplival. A legjobb az egészben a kenyér hajával kitunkolni a szaftot. Ha külföldre sodort volna az élet, azt hiszem - természetesen csak  a Pöttyös Túró Rudin túl - ez lenne az az étel, ami a legjobban hiányozna, hiszen "odakint" nem igazán rajonganak a belsőségekért. Nem tudják ezek, mi a jó....
Valahogy úgy adódott a családunkban tinikorom óta, hogyha elmentem valahová nyaralni, anyukám mindig zúzapörkölttel várt haza. Idén nyáron elmaradt a zúzapörkölt, nem is tudom miért, valahogy kiment a fejünkből (volt helyette nyári töltött káposzta:) ) Pár nappal a nyaralás után jutott eszembe, hoppá! Zúzapörkölt! Úgy megkívántam, hogy neki is láttam azonmód. Sokáig gondolkodtam, hogy feltegyem-e ide, mivel nem egy "nagy recept", végül is egy sima pörkölt, gyakorló háziasszonyok számára semmi újjal nem szolgál a leírás. Így azok figyelmébe ajánlom sok szeretettel, akik még csak most próbálkoznak a főzéssel, és ha még soha nem készítettek ilyet, hát íme a recept, úgy, ahogy én a drága anyukámtól tanultam.


Hozzávalók (4 adagra)
fél kg csirkezúza

1 nagyobb fej vöröshagyma
1 tv paprika fele
1 paradicsom
1 ek pirospaprika
3 ek zsír (sertés vagy liba)


A paradicsomot meghámozzuk és a magokat kikaparjuk, majd kis kockára vágjuk. (Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor összepöndörödött paradicsomhéjakat kell kiköpködni, jobb esetben a tányér szélén parkoltatni.:)
A hagymát felaprítjuk, a paprikát úgyszintén, utóbbit apró kockára vágjuk.
A zsíron a hagymát és a paprikát üvegesre dinszteljük, adjunk hozzá pici sót és egy falatnyi vizet, hogy ne égjen meg. Hozzáadjuk a paradicsomot is és együtt pároljuk egy kicsit még.
A tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát és elkeverjük, majd mehet bele a megmosott zúza is.
Visszatesszük a tűzre és alaposan átkeverjük, majd pár percig pirítjuk.
Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, ízlés szerint sózzuk és nagyon kis lángon, lefedve főni hagyjuk. Időnként kevergessük meg. Nem igényel sok törődést, csak elég időigényes.
Ha nagyon elfőné a vizet, viszont a zúza még nem vajpuha (merthogy elég nehezen fő meg) pótoljuk a vizet, nehogy odakozmáljon.
A legvégén (amikor a zúza már puha, de úgy ítéljük meg, hogy túl sok a leve) kis ideig fedő nélkül főzzük, kevergetve, így elfő a felesleges víz és szép sűrű szaftunk lesz.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen fotóztad le a zúzapörit! Mindig az ilyen ételeket a legnehezebb gusztusosan lefényképezni. Ez igen! Puszi!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Főleg Tőled! Sokáig gondolkodtam, aztán jött a szikra, hogy van énnekem minibográcsom:) Csak loli ide ne tévedjen, mert kapunk a fejünkre. :DDD

    VálaszTörlés
  3. :DDD Ne aggódj! (bár nem hiszem, hogy tövig rágnád a körmeid a félelemtől) De meg van a módja, hogyan lehet kiiktatni, akármilyen néven is kommenteljen!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails