2010. augusztus 16., hétfő

Túrós szilvás lepény, avagy a kapkodás ára


Anyukám legjobb barátnője készítette ezt a szilvás lepényt még évekkel ezelőtt. Persze a receptet rögtön elkértük. :) Könnyed, nem émelyítő édesség, színültig szilvával...


Elő is szedtem a receptes könyvemet, és mivel tavaly sütöttem utoljára, elfelejtettem, hogy ezt bizony dupla mennyiségű hozzávalóból kell elkészíteni, mint ami az eredeti leírásban szerepel, mert az igencsak lilliputi adag. Ezért aztán kezdhettem elölről, le kellett gyártani egy újabb tésztamennyiséget.
 
Így utólag bevallva, elég nagy hiba volt bekapcsolni a sütőt, mert mindjárt elájulok, olyan meleg van a konyhában, de a végeredmény megérte.
 
Túrós szilvás lepény hozzávalók (egy 25X30 cm-es tepsihez, azaz normál és nem mini :) adaghoz)
15 db szilva
• fél kg tehéntúró
• 6 dkg simaliszt
• 6 dkg búzadara
• 6 tojás
• 20 dkg kristálycukor
• fél citrom reszelt héja
• 1 csomag sütőpor

Továbbá:
• 2 ek kristálycukor

• 1 tk fahéj
• 10 dkg vaj

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A szilvákat kimagozzuk, negyedekbe vágjuk (ha apró szemű a szilvánk, mint amilyen az enyém volt, csak félbevágjuk.)
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat a cukorral habosra keverjük, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojássárgájás cukorhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót, vagyis a túrót, a lisztet, búzadarát, sütőport, citromhéjat és kézi mixerrel jól eldolgozzuk. A végén lazán belekeverjük a fehérjehabot is.
Egy közepes méretű tepsit kivajazunk, kilisztezünk.
A vajat kis edényben megolvasztjuk.
A 2 ek kristálycukrot elkeverjük a fahéjjal.
A tészta felét a tepsibe kanalazzuk, majd szépen elrendezzük rajta a szilvák felét, majd meglocsoljuk a 10 dkg olvasztott vaj felével és megszórjuk a fahéjas kristálycukorral.
Erre rákanalazzuk a maradék tésztát, elrendezzük rajta a szilvák másik felét és egyenletesen meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal.
Betesszük a sütőbe, a hőfokot 160 fokra mérsékeljük és 35-40 percig sütjük.

5 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon jól néz ki, szinte érzem az ízét a számban!

    VálaszTörlés
  2. Miután ki fogom próbálni, annyira jól néz ki, arra vagyok kíváncsi, hogy ez a recept már dupla adagnak számít Neked? Már csak hogy én ne essek ugyanebbe a hibába, ha elkészítem..... DDDDDD

    VálaszTörlés
  3. Szia Nelly! Igen, ez már a normál adag. Ki is javítottam a leírásban:)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűséges! Mindenképpen kipróbálom! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails