A fügepitéből megmaradt fél adag omlós tészta felhasználásával készült.
Hozzávalók 12 db kosárkához:
15 dkg durvábbra darált dió, előzőleg száraz serpenyőben megpirítva, majd ledarálva
3 tojás
130 gr kristálycukor
30 gr étkezési keményítő
10 dkg olvasztott vaj
diszítéshez:
12 szem dió
esetleg porcukor
Az omlós tésztából vékony karikákat vágunk és a tortaformákba kb. 2-3 mm vékony tésztaréteget nyomkodunk. (Lehet úgy is, hogy az egész tésztát kinyújtjuk, majd köröket szaggatunk belőle, de az bonyolultabb, és felesges.) A tésztát villával sűrűn megszurkáljuk. A formákat "vakon" elősütjük, vagyis sütőpapír darabokat teszünk rájuk, és arra pl. babot vagy más száraz hüvelyeset szórunk. Mivel nem volt otthon babom, én diót szórtam rá, így a pirítást is megspóroltam. 200 fokos sütőben 10 percig sütjük így a formákat. Ez a művelet egyébként elhagyható, de így sokkal ropogósabb lesz a tészta, és nagyobb lesz a kontraszt a puha töltelékkel.
A töltelékhez a cukrot habosra keverjük a tojásokkal, hozzáadjuk a darált diót, majd a keményítőt, vegül az olvasztott vajat. Habos masszát kapunk.
A masszát a tésztakosarakba kanalazzuk, majd 200 fokos sütőben kb. 5 percig sütjük, míg a krém széle elkezd pirulni. Ezután mindegyik tortácska közepére egy-egy diószemet teszünk és 160 fokon tovább 15-20 percig, pirulásig sütjük.
Ez emberkínzás számba megy... Bárcsak simán a számba menne!
VálaszTörlésTényleg nagyon fini, kettőt megettem, pedig nem is szeretem a diót :P
VálaszTörlésHa van egy kis időd, nézz be hozzám! Neked ajándékoztam egy díjat sok szeretettel. :D
VálaszTörlésIsmét csak hozsanna, meg azt is akartam mondani, hogy csuda klassz az új fejléced! :-)))
VálaszTörlésjajj köszi, Samy-nek hála:)))
VálaszTörlés