2010. október 10., vasárnap

Diós kosárkák


A fügepitéből megmaradt fél adag omlós tészta felhasználásával készült. 
Hozzávalók 12 db kosárkához:
15 dkg durvábbra darált dió, előzőleg száraz serpenyőben megpirítva, majd ledarálva
3 tojás
130 gr kristálycukor
30 gr étkezési keményítő
10 dkg olvasztott vaj
diszítéshez:
12 szem dió
esetleg porcukor

Az omlós tésztából vékony karikákat vágunk és a tortaformákba kb. 2-3 mm vékony tésztaréteget nyomkodunk. (Lehet úgy is, hogy az egész tésztát kinyújtjuk, majd köröket szaggatunk belőle, de az bonyolultabb, és felesges.) A tésztát villával sűrűn megszurkáljuk. A formákat "vakon" elősütjük, vagyis sütőpapír darabokat teszünk rájuk, és arra pl. babot vagy más száraz hüvelyeset szórunk. Mivel nem volt otthon babom, én diót szórtam rá, így a pirítást is megspóroltam. 200 fokos sütőben 10 percig sütjük így a formákat. Ez a művelet egyébként elhagyható, de így sokkal ropogósabb lesz a tészta, és nagyobb lesz a kontraszt a puha töltelékkel.


A töltelékhez a cukrot habosra keverjük a tojásokkal, hozzáadjuk a darált diót, majd a keményítőt, vegül az olvasztott vajat. Habos masszát kapunk.
A masszát a tésztakosarakba kanalazzuk, majd 200 fokos sütőben kb. 5 percig sütjük, míg a krém széle elkezd pirulni. Ezután mindegyik tortácska közepére egy-egy diószemet teszünk és 160 fokon tovább 15-20 percig, pirulásig sütjük.

5 megjegyzés:

  1. Ez emberkínzás számba megy... Bárcsak simán a számba menne!

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon fini, kettőt megettem, pedig nem is szeretem a diót :P

    VálaszTörlés
  3. Ha van egy kis időd, nézz be hozzám! Neked ajándékoztam egy díjat sok szeretettel. :D

    VálaszTörlés
  4. Ismét csak hozsanna, meg azt is akartam mondani, hogy csuda klassz az új fejléced! :-)))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails