2010. október 9., szombat

Rosé kacsamell fügés-kéksajtos tortácskákkal

A fügeőrület még mindig tart. Na de nem lehet mindig csak süteményt készíteni belőle. A füge jó barátságban van a sajttal, a dióval, a kacsával-libával, a borral, a konyakkal...Good stuff. :)

2 éve karácsonykor konfitált kacsacomb volt a főétel, konyakos fügével. Ez egy másik variáció egy témára, bár eléggé kalandosan készült. Az egész ott kezdődött, hogy a serpenyő forró nyelét megfogtam puszta kézzel. De ezt még tovább tudtam fokozni, amikor a bort úgy öntöttem bele  serpenyőbe, hogy nem húztam félre a gázról. A szemétláda meg is bosszulta, válaszul jól szemenköpött, meg az egész konyhakő tiszta zsírpacni lett. Remek. De legalább finom. Szóval, megérte.

Hozzávalók 4 főre:
2 db hízott kacsamell, só, bors
1 csomag leveles tészta
8 púpozott tk krémsajt
1 maréknyi dió durvára vágva
2 púpozott tk. keményítő
15 dkg márványsajt
1 tojás
rózsabors
2 db füge
1,5 dl rosé bor
1 ek cukor


Először is, előmelegítjük a sütőt 200 fokra (alul-felül sütés).
A kacsamellet megmossuk, leszárítjuk, az esetleges hártyákat eltávolítjuk. A bőrét sűrűn, négyzetesen bevágjuk. Sózzuk-borsozzuk és egy kis időre hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a fügés tortácskákat.
A leveles tésztát kb. 2 mm vékonyra kinyújtjuk és 8 darab, 9-10 cm átmérőjű korongot szaggatunk belőle. A korongokkal kibélelünk szuffléformákat, vagy muffinformákat. A krémsajtot, pici sót, a rózsaborsot, a diót, a tojást, a keményítőt és a reszelt márványsajt felét jól kikeverjük, és arányosan elosztva a tésztába halmozzuk. Erre teszünk 3-4 kocka fügét, majd a maradék márványsajttal megszórjuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

Jöhet a kacsamell.  Forró serpenyőben (olyanban, amit sütőben is lehet használni) először a bőrös oldalával lefelé, majd megfordítva 3-3 percig nagy lángon sütjük. Zsiradék nem kell alá, éppen elég kisül a bőréből. A serpenyőt berakjuk a sütőbe a tortácskák mellé és a kacsamellet 10 percig sütjük, bőrös oldalával lefelé. (Kb. egyszerre készülnek el.)
A serpenyőt (sütőkesztűvel!:) ) kivesszük a sütőből, a kacsamellet kiemeljük egy tányérra és meleg helyen pihentetjük-én a lehajtott sütőajtón szoktam (közben a benne maradt húslé is kifolyik belőle.)
A serpenyőben lévő pecsenyeléhez adjuk a cukrot, pici sót, majd amikor a cukor felolvadt, a bort (tűzről levonva!) és nagy lángon beforraljuk. Akkor jó, ha mártás sűrűségű, ergo bevonatot képez egy kanál hátán.
A kacsamellet éles késsel vékony szeletekre vágjuk és a mártással, valamint a tortácskákkal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails