Néhány hete kerestem meg egy nagyon kedves kolláganőmet, akinek fügefája van, hogy tudna-e nekem egy kis fügét adni, mégiscsak más, mint a bolti. Elkeseredtem a válaszán, szívesen adna- ha lenne. Az idei időjárás nem kedvezett a fügéknek, nagyon sok meg sem érett. Tegnap reggel, mikor beértem a munkahelyre, egy kis doboz friss füge várt az asztalon. Nagyon megörültem a kellemes meglepetésnek és egész nap azon zakatolt az agyam, mit is kellene belőle készíteni. Kaptam egy jó pár darab, még zöld fügét is, abból szósz lesz, a frissek egy részét ehhez a tortácskához használtam fel. Maradt még egy pár darab, abból egy másik torta lesz. Illetve pite, csak előbb még vennem kell egy pitesütő tálat. :)
A recepttel évek óta szemezek, feltalálási helye Gordon Ramsay Vasárnapi ebéd c. könyve.
Elképesztően finom és rettentő egyszerű elkészíteni. Feltéve, hogy van fügénk...én is csak egy fél adagot készítettem, hogy spóroljak a fügével.
Hozzávalók 4 db kb. 16 cm átmérőjű tortácskához:
2 csomag (500 gr) leveles tészta
1 tojássárgája
kb. 10 db füge
A frangipanéhoz:
100 gr puha vaj
100 gr porcukor
100 gr darált mandula
25 gr liszt
1 egész tojás
Sütéshez:
kevés porcukor
Tálaláshoz:
méz
tejszín
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő 6-os fokozat.)
A frangipanéhoz a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a darált mandulát és robotgéppek jól elkeverjük.
A leveles tésztát kb. 4 mm vékonyra kinyújtjuk és 15-16 cm átmérójű korongokat vágunk belőle. (Ha előre kinyújtott a leveles tésztánk, mint amilyen az enyém is volt, egyszerűen kitekerjük és kettéhajtjuk. Egy csomagból 2 korong jön ki.)
A korongok szélétől kb. 2 cm-re vékonyan peremet húzunk késsel, vigyázva, nehogy átvágjuk a tésztát. A korongok szélét megkenjük tojássárgájával, a közepüket megkenjük a frangipenével.
Egy fügét karikára vágunk, a többit 6-6 cikkbe.
A korongok közepébe helyezünk egy karika fügét, a cikkeket pedig körberendezzük a tortán.
A tortácskákat megszórjuk kevés porcukorral, majd sütőpapírral kibélelt nagy tepsiben 20 perc alatt ropogós-aranybarnára sütjük.
A recept szerint még melegen megöntözzük mézzel és tejszínnel tálaljuk. Én ez utóbbiakat elhagytam, mennyei finom és meglehetősen édes volt enélkül is.
Húúú Juci! Ez fantasztikusan szép lett!!! Azért az előző napokban gyanakodtam, hogy azok a fügefotók majd valami szépségben jutnak tetőpontra...:)))) De látom élvezed a szép fényekben való fotózást!:DD Ügyes vagy!!! Puszi!
VálaszTörlésEz még semmi, olyan finom, hogy az csuda!!! Az egyik már elfogyott:P
VálaszTörlés