2010. október 10., vasárnap

Sütőtökös csirkenyárs

Végre sötőtökszezon. Van egy kedvenc receptünk, a családból csak anya és én szeretjük, fokhagymás sült csirkecomb rozmaringos-szalonnás-tejszínes sütőtökraguval (recept hamarosan). Évekkel ezelőtt ettük, szerelem lett első kóstolásra, azóta minden évben terítéken van. Bevallom töredelmesen, azt megelőzően eszembe sem jutott volna, hogy a sütőtök köretként is milyen zseniális, és létezik világ azon kívül is, hogy  a sütőtököt mézzel megcsurgatva a sütőben megsütjük.
Ennek a sütőtöknyársnak az apropóját az adta, hogy drága barátnőm felhívott telefonon, hogy "Halloween" menüről cseréljünk eszmét, és megemlítette, hogy Chili és Vaníliánál látott valami sütőtöknyársat. Ne is folytasd, vágtam rá, micsoda ötlet, és már daráltam is a telefonba, hogy egy mézes-szójaszószos-rozmaringos-pici chilis páccal tudnám elképzelni. Alig vártam, hogy ma reggel nekiláthassak. Amikor már készen volt, akkor néztem utána Chili és Vaníliánál, és megnyugodtam, hogy ez teljesen más, még ha az alapötlet tőle is származik. 

Hozzávalók 2 főre (4 db nyárshoz)
1 egész csirkemell, húsa kockára vágva

1 kisebb cikk sütőtök
a páchoz:
2 ek méz
2 ek paradicsompüré
2 tk szójaszósz
kb. 1 ek. frissen aprított rozmaring (szárítottal ne kísérletezzünk)
bors
1 tk frissen őrölt chili

Elkészítés:
A pác hozzávalóit alaposan összekeverjük, beleforgatjuk a csirkemellet és hűtőbe tesszük egy órácskára.
A húsdarabokat kissé lecsepegtetjük, majd a kockára vágott sütőtökkel felváltva nyársra húzzuk. A maradák páccal beecsetejük a sütőtököt is.
A sütő rácsára 2 rétegben alufóliát borítunk, aléteszünk egy tepsit, ha esetleg csöpögne és időnként megforgatva 180-200 fokon kb. negyed óráig sütjük. A sütési idő alatt 2-3-szor átkenegetjük a páccal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails