2010. október 17., vasárnap

Talkedli

A talkedli, vagy más néven tarkedli nem más, mint egy - származását tekintve -  cseh fánk, de Magyarországon is sokfelé sütik, leglábbis az én nagymamám nagyon sokszor készítette, ahogy visszaemlékszem gyerekkoromra. Baracklekvárral, szilvalekvárral ettük. Olyasmi, mitha a fánk és a palacsinta találkozott volna.
Néhány napja a kezem ügyébe akadt nagymamám régi talkedlisütője. Receptem nem volt, csak annyira emlékeztem, hogy valamiféle kelt tésztából készül. Nagymamámat sajnos már nem tudom megkérdezni. Utánanéztem az interneten, találtam is egy pár receptet, de nem voltam biztos abban, hogy nagymamám is így készítette-e. Ez egy amolyan hagyományos falusi étel, autentikus forrásra van szükség, gondoltam magamban. De kit is kellene megkérdezni....Pár nap múlva  megtudtam, hogy az utcában lakó Ica néni szokott talkedlit sütni. Ma reggel véletlenül összefutottunk és le is rohantam Ica nénit receptügyileg. "Hát, tudod, kislányom, az olyan, mint egy sűrű palacsintatészta, csak élesztő is kell bele."- jött a válasz. Pontos mennyiséget nem tudott mondani. Na jó, akkor lássuk, palacsintát sütöttem már, csak nem fog ki rajtam egy talkedli.
Amire feltétlenül szükégünk van, az egy hagyományos talkedlisütő (olyan, mint egy palacsintasütő, 4 bemélyedéssel). Nagymamák konyhaszekrényében, vagy antik vásárokon lehet rábukkanni. Valamint egy vaslap, amit a gázra teszünk (hacsak nem kerámialapos a tűzhelyünk) hogy egyenletesen oszoljon el a hő és ne közvetlenül érje a láng. Bár a legjobb lenne igazi sparhelton sütni, ahogy nagymamám tette annak idején.
Hozzávalók:
25 dkg sima liszt
1 tojás
2 dkg élesztő
3 dl langyos tej
2 ek cukor

A lisztet egy tálba tesszük, közepébe mélyedést fúrunk és abban kis langyos tejjel és egy tk. cukorral felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt. Majd hozzáadjuk a cukrot, a tojást, apránként a tejet és homogén masszává keverjük. Ezután legalább fél óráig letakarva kelesztjük.

A talkedlisütő mélyedéseit kis zsírral kikenjük és belekanalazunk a tésztából. Kb. 4-5 percig sütjük kislángon úgy, hogy a lángra egy vaslapot helyezünk, majd villával megfordítjuk a talkedlit és a másik oldalát is megsütjük.
Lekvárral tálaljuk.

7 megjegyzés:

  1. Finom lehet, még nem ettem ilyet:)

    VálaszTörlés
  2. Olyasmi, mint a fánk és a palacsinta ötvözete:)

    VálaszTörlés
  3. Ez nálam is Nagyanyám emlékét idézi, Ő állt neki időnként, unokái nem kis lelkesedése által kísérve :-)
    A sütési időnél nem maradt ki egy kötőjel?

    VálaszTörlés
  4. De igen, köszi, h. szóltál, javítottam! :) Érdekes lenne 45 percig sütni...:DDDD

    VálaszTörlés
  5. Hollandiában ennek a finomságnak "poffertje" a neve, tulajdonképpen ennek a receptjét kerestem, így jutottam erre az oldalra. Ki fogom próbálni, csak előbb egy sütőedényt kell találnom hozzá:-)))

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. Nem kell edény! Mutikának sem volt. Ügyesen kell csurgatni! ;)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails