2010. november 26., péntek

Brownie-pite erdei gyümölcsvelővel, vaníliafagylalttal



A komplett menüsor egyébként a következő:

Tokaji aszúval smizírozott hízott kacsamápástétom birsalma chutney-val, foszlós kaláccsal (egyelőre ebből csak a kalács van meg :) )
Tűzdelt szarvasgerinc fügemustár mártással, zelleres gratin burgonyával
Csupa csoki pite erdei gyümölcsvelővel, vaníliafagylattal (tudom, hogy  a címben más név szerepel, de csupa csoki pite van már itt a blogomon, és mivel olyan brownie-szerűen ragacsos a tésztája ennek a pitének is, most így neveztem el.)

Hozzávalók egy, a képen látható gyönyörűséges, kézzel festett Pataki Kerámia pitetálhoz:(24 cm átmérőjű)


A tésztához:
15 dkg sima liszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg porcukor
2 dkg keserű kakaópor
1 tojás sárgája

A "töltelékhez":
220 g cukor
2 tojás
3 dkg kakópor
8 dkg liszt
100 g étcsokoládé (lehetőleg málnás, én Cote D'Ort vettem)
120 g jó minőségű (pl. belga) vaj
1 dl tejszín


Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (pihentetni nem kell) majd kb. 28 cm átmérőjűre kinyújtjuk és a pitetálba illesztjük. A peremen túllógó részeket késsel levágjuk. Villával megszurkáljuk. Sütőpapírt borítunk rá, azt valamilyen száraz hüvelyessel lesúlyozzuk és 180 fokos sütőben 15 percig vakon elősütjük. A sütőpapírt a babbal együtt kiemeljük és további 10 percig sütjük.


Közben elkészítjük a tölteléket: a csokoládét a vajjal együtt vízgőz fölött (vagy nagyon kis lángon, óvatosan, a lángra egy vaslapot helyezve, óvatosan) felolvasztjuk.


A cukrot habosra keverjük az egész tojásokkal. Hozzáadjuk a kakaóport, a lisztet, alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajas csokoládét és a tejszínt is és homogénné keverjük.


A fenti masszátaz omlós tészta alapra ötjük .


165 fokos sütőben légkeverésen (sima sütő 180 fok) 30 percig sütjük (a tetején kéreg keletkezik, de belül brownie-szerű marad...)


Langyosan lehet szépen szeletelni.

 Erdei gyümölcs öntet:


300-350 g fagyaszott vegyes erdei gyümölcsöt (szeder, szamóca, málna, ribiszke) fagyott állapotban robotgéppel pépesítünk, hozzáadunk 1 tk frissen facsart citromlevet, valamint ízlés szerint porcukrot. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk, tálalás előtt átkavarjuk.


A tortaszeletek langyosan a fagylalttal, és a gyümölcsöntettel tálaljuk. A torta tetejére tejszínhab kalapot is tehetünk (igazi, azaz nem uht habspay-ből).

5 megjegyzés:

  1. Egyszerűen mesés... Csokoládé mennyország :-)

    VálaszTörlés
  2. épp ezt a csodás pitét csinálom, de azt hiszem találtam egy bakit a recept leírásbán.
    a krém összetevői között nem szerepel a tejszín, míg a leírásban igen..
    hm, gondolom nem kell sok bele, kb 1-2 dl?

    üdv és boldog ünnepeket!

    VálaszTörlés
  3. Stzia, remélem, még nem késő, 1 dl kell bele :) üdv és boldog karácsonyt!

    VálaszTörlés
  4. de az se tragikus, ha kihagyja vki belőle a tejszínt, úgy még csokisabb lesz :) és 2 dl sem árt neki, szóval, remélem, sikerülni fog!

    VálaszTörlés
  5. köszi a segítséget, de közben már elkészült.:)
    és láss csodát, pont 1 dl tejszínt tettem bele!
    végül is karácsony van..:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails