2010. november 26., péntek

Foszlós kalács


Lehet ennei magában, vajjal, dzsemmel, de igazából a Pataki Kerámia Kft. receptversenyére készítettem, kacsamájpástétom és birsalma chutney mellé kísérőnek, karácsonyra. ;)

Megkaptam hozzá ezt a csodaszép kenyérsütő tálat is (pástétomot is lehet benne söütni), szóval már ezért megérte.



Kalácsformában sült briós: (anyaghányad 1 db-hoz)

1/2 kg liszt
1 dl olaj
3,25 dl tej 20 szem édesítő tabletta
3 dkg élesztő
csipet só
kenéshez 1 tojás sárgája és pici tej

Elkészítés:

Az édesítőt pici langyos tejben feloldjuk.

Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben felfuttatjuk, majd mixerrel (a dagasztókarral) összedolgozzuk az összes hozzávalót.

Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra)

Gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk 5-6 bucira és formázzunk jó tenyérnyi méretű (kb. 8-10 cm átmérőjű) méretű gombócokat, majd helyezzük szorosan egymás mellé a kilisztezett gyümölcskenyér méretű formába. Kenjük meg a tetejét a tojásos-tejes keverékkel. Várjuk meg, míg a tojás megszikkad (pár perc), takarjuk le és meleg helyen hagyjuk (pl. 50 fokos sütőben) még 30 percet kelni. 180 fokon (hőlégkeverésen 165 fok) süssük 50 percig.









9 megjegyzés:

  1. szerintem itt az ideje, hogy egy ilyen kaláccsal is felavassam mázas kerámia tál szerzeményemet :) amiben volt már spanyol csirke és tejfölös kenyér. kÖSZI.

    VálaszTörlés
  2. Szia Beastie, hajrá! Ne fogd vissza magad :D

    VálaszTörlés
  3. Szia. Kellően nem sikerült a kalács :( a hibák lehetőségét az alábbiakban látom
    -az élesztő felfuttatását nem tudtam kivárni
    -nem volt édesítő tablettám, érzésre ment bele 10 dkg cukor
    - a mázas kerámia tál nagyobb volt, ellapult benne a tészta
    - nagyon alacsony lángos sütöttem, mert féltem, hogy megég.

    Hát lapos, tömör és édes valami született, ami sajnos legkevésbé kalács. Első ránézésre szép volt. De reggeli megszegéskor már nem. Próbálkozom tovább.

    VálaszTörlés
  4. Szia Beastie, ne add fel!
    1. az édesítő amúgy nem azért kell bele, mert marhára fogyózunk, hanem kémiailag bizonított, hogy jót tesz a kelt tésztának
    2. az élesztő felfutása kb. 3-4 perc, sőt..szóval sztem nem a türelmeddel volt baj, hanem szerintem nem lehetett valami friss, vagy túl hideg volt (???) vagy a tej volt hideg...
    3. szerintem a tál nem volt nagy, csak tészta esett össze
    4. ne aggódj, 180 fokon simán sütheted, nem ég meg! :)))))

    Legközelebb pontról pontra tartsd be a leírást, szerintem össze fog jönni! garantálom, hogy isteni finom.

    VálaszTörlés
  5. Szia, Juci! Tökjó az édesítő, de mégis, mennyi cukorral kéne csinálni? Azért gondolom, azzal is kéne működnie az élesztőnek, nem? Mit tanácsolsz? :) Puszi, Borcsa

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. Szia Borcsa, szerintem egy édesítő bogyó kb. egy mokkáskanál cukornak felel meg. Én ezt a kalácsot fogom készíteni húsvétra, édes és sós változatban is, kicsit átalakítva, recept hamarosan:)

    VálaszTörlés
  8. Szia, köszi szépen! :) Láttam az új receptet, ez lesz itt Oxfordban is a "Hungarian Easter bread" :D Amúgy az, hogy a két kalács közül az egyik édes, a másik sós legyen, csak úgy oldható meg, ha tök külön keverem be őket? (Bocsi, hogy itt offtopicolok...)

    VálaszTörlés
  9. Szia! Úgy egyszerűbb, ha külön-külö készül, de fél kiló lisztből 2 nem túl nagy kalács lesz, úgyhogy érdemes 4-et sütni, 2 sósat és 2 édeset:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails