2010. november 23., kedd

Linzerkarika reloaded: ribizlis csokoládélekvárral töltött mogyorós aprósütemények


Linzerkarcsit vagyis hivatalos nevén Linzer Károlyt biztosan sütött már mindenki, szóval nem egy nagy durranás. Klasszikus aprósütemény, amit számolatlanul lehet enni.

A napokban legyártottam vagy egy tonnányi csokilekvárt, így született a linzerkarika reloaded: ribilis csokoládélekvárral töltött mogyorós linzer. Van benne egy adag önzés is, mert így reklámozom egy kicsit a csokilekvárt.

Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája

Itt álljunk meg egy szóra. A fenti recept a klasszikus linzertészta hármasszabálya: 3-2-1, vgyis 3 rész liszt, 2 rész vaj, egy rész porcukor, és ehhez 1 tojássárgája. Egy egység 100 gramm. Ha ezt megjegyezzük, akár az Északi sarkon is tudunk linzert sütni, recepteskönyv hiányában.

továbbá: 5 dkg gorombára vágott mogyoró
1 csomag Bourbon vaníliás cukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal homogén masszát gyúrunk és folpackba csomagolva legelább egy fél órát pihentetjük hűtőszekrényben.

Még egy szabály a linzertészta/omlós tészta kapcsán: a hozzávalók hidegek legyenek, gyorsan kell dolgozni, nem kell "túlgyúrni", ha a kezünk melegétől átmelegedik, nem lesz omlós, hanem morzsalékos. Na mondom én, hogy Északi sark. :D

A tésztát 3- 4 mm vastagra kinyújtjuk, majd teszőleges formával kiszúrjuk (páros számúak legyenek) és a tésztafigurák felét a vaníliáscukorral elkevert durvára vágott mogyoróba nyomjuk. (Célszerű egy tálcára szórni a mogyorót.)

180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük, világos rózsaszínűre.

A sütési idő erősen sütőfüggő, formafüggő, illetve nyilván nem lehet mértani pontossággal nyújtani a tésztát. Kb. 8 perc múlva ellenőrizzük, amelyikek megsültek, lapáttal vegyük ki, a többieket süssük tovább.

A kisütött tésztakorongokat- egyéb formákat hűtjük, majd 1:1 arányban kikevert csokoládélekvár és ribizlidzsem elegyével összeragasztjuk.

Simán csokilekvárral is megtölthetjük amúgy...:)

Ezután várunk, várunk, és várunk, mivel sajna csak másnapra puhulnak meg.

Dobozban valószínűtlenül sokáig eláll, és ajándéknak sem utolsó (mondjuk egy üveg csokilekvár társaságában...)

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails