Évekkel ezelőtt egy étteremben gesztenyével töltött pulykamellet rendeltem. Meg sem fordult a fejemben, hogy az édes, rumos (pontosabban rumaromás), gesztenyepüré készítéséhez szánt masszával fogják megtölteni. Egy életre elment a kedvem tőle. Mármint nem a gesztenyétől, és nem is az édes gesztenyamasszától (a gesztenyepürétől pedig pláne nem) csak a gesztenyével töltött mindenféle roládoktól és egyéb húsoktól. Aztán tavaly egy helyi pizzériában megláttam a falon egy karácsonyi gesztenyés-pulykás pizzát reklámozó plakátot, és felcsillant a szemem, de mielőtt elhamarkodottan rendeltem volna, rákérdeztem, hogy ugye ez rendes gesztenyéből van, mármint sült gesztenyéből, vagy esetleg ízesítetlen gesztenyemasszából. Az eladó úgy nézett rám, mintha kb. a Marsról jöttem volna és a legnagyobb evidenciával közölte, hogy, nem, a sima gesztenyemasszából. Nagyon finom, tette hozzá. Akkor úgy látszik, más az ízlésünk, gondoltam magamban. Az ízébe bele sem merek gondolni: pizzatészta, édes-rumos massza, hús, sós sajt....na ne.
Sajnálatos, hogy nagyon sokan a gesztenye szót ezzel az édes ízzel kapcsolják össze, számtalan karácsonyi, gesztenyével töltött pulyka recept is édes gesztenyemasszát említ a hozzávalók között.
A gesztenyének önmagában dióra emlékeztető íze van, (mint pl. a vargányának) ami nagyszerűen passzol pl. a sajttal, füstölt hússal, érlelt sonkával, húsos szalonnával, szerecsendióval, kakukkfűvel, stb.
A gesztenye ebben a sós ízvilágú levesben egészen már dimenzióba kerül. Ajánlom mindenkinek kipróbálásra.
Tejszínes gesztenyekrémleves hozzávalók 4 adagra:
1 ek vaj
1/4 fej hagyma apróra vágva
fél közepes répa kockára vágva
10 dkg csirke- vagy pulykamell kockára vágva
20 dkg konyhakész tisztított gesztenye (nagyáruházakban zacskós kiszerelésben kapható)
4 dkg vargánya
1 ág kakukkfű (levelei lemorzsolva)
1 ek frissen aprított petrezselyem
5 dl húsleves/szárnyas alaplé
2 dl tejszín
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk és megpároljuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a vargányát és addig pirítjuk, míg pörzsanyagok képződnek rajta. Ezután hozzáadjuk a répát, a húst, valamint a gesztenyét. Petrezselyemmel, frissen morzsolt kakukkfűvel és a szerecsendióval ízesítjük, és pár percig együtt pároljuk. Felöntjük húslevessel, majd fedő alatt puhára főzzük. Turmixoljuk (vagy botmixerrel pépesítjük), majd felforraljuk (ha túl sűrűnek ítéljük, kis levest még adjunk hozzá.) A tűzhelyet elzárjuk.
A tejszínt a tojássárgájával alaposan kikeverjük (royal).
A levest 2-3 percig kevergetjük, hogy kissé hűljön, majd vékony sugárban, a levest állandóan kevergetve a royallal besűrítjük. A végén kb. 1 dkg vajat is adjunk hozzá, ettől szép fénye lesz és nem fog bőrösödni.
Megj.: ha nincs otthon húslevesünk/alaplevünk, készíthetjük lleveskockából is, de szigorúan bioból, mert annak semmi mellékíze nincs, míg a sima leveskockától annak íze fog eluralkodni az egész levesen (egyéb káros hatásairól már nem is szólva.)
Tipp: tálaláskor a leves tetejére tehetünk lisztben megforgatott, forró olajban hirtelen megsütött pirított hagymakarikát. Mennyei.
Egyetlen szépséghibája van ennek a levesnek (megfelelő technikai felszerelés hiányában) mégpedig az, hogy nem sikerült teljesen krémesre turmixolni, nagyon picit szemcsés marad, bár ez az élvezeti értékéből szerintem nem von le. A főzősuliban olyan rúdmixer van, aminek a hangja kb. az Apollo 13-ra hasonlít felszállás közben. Szerintem még szovjet gyártmány, de minimum NDK-s. Gyönyörűen pépesít. Na meg a Paco Jet is, de az végképp elérhetetlen egy normál háztartásban (az ára kb. 1 milla körül mozog.)
Hú, ez nagyon jól hangzik!
VálaszTörlésÉn is készítettem már sós ételt sima tisztított gesztenyéből és nagyon finom lett.
Nagyon érdekes ízvilágú leves lehet!Gyönyörű a tálkád!Elárulod hol lehet ilyet venni?Christmas
VálaszTörléslollipoppot szívesen küldök Neked ha írsz egy címet!:-)
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésSzia Nelli, javaslom próbáld ki, karácsonyra is megállja a helyét, isteni finom. A leveses tálka Herendi, nagyon olcsón vettem, már csak 1 db volt a boltban, nem baj, nekem pont annyi kellt, fotózni :)Köszi, aranyos vagy, de Christmas lollipopot már vtttem, megírta Reni, hogy a Metróból van :)
VálaszTörlésSzia Strawberry!
VálaszTörlésHa szép tálkát látok én is mindig veszek belőle.
Nagyon jol hangzik. Mar több receptedet is megfozem.Tenyleg isteni lett. Itt nem ertem, hogy mit jelent a royal. Elarulnad kerlek?
VálaszTörlés