2010. november 20., szombat

Mindenféle golyóbisok: kakaós és marcipános trüffel




Évek óta nem nagyon veszek szaloncukrot (azért, mert szeretem, és ennek egyenes következménye az, hogy megeszem, mit megeszem, befalom,  és ennek van egy másik egyenes következménye.:D)


Most ezekkel a trüffelekkel kivételt tettem, bár csak kettőt ettem meg (és nem azért, mert nem finom:D)


Karácsonyfa alá/mellé/rá, helyes kis dobozban ajándékba, baráti összejövetelre, vagy csak mert marhára unatkozunk és golyóbis-gyúrhatnékunk van, íme egy trüffel alaprecept, amit aztán számtalan formában lehet varálni. Ha henger alakúra görgetjük, aztán szép papírba becsomagoljuk, máris kész a házi szaloncukor.
(Én most csak kétfélét készítettem.)



Hozzávalók:

60 gr lágy vaj

10 g narancs, mandarin vagy citromlekvár
100 g porcukor
100 g kandírozott narancs- vagy citromhéj
3 ek narancs- vagy citromlikőr
1 ek rumaroma
1 ek vaníliaaroma
200 g étcsokoládé

hempergetéshez: kakaópor


Elkészítés:

A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk.

A vajat a kandírozott narancs kivételével a többi hozzávalóval jól kikeverjük, majd hozzákeverjük a már langyosra hűlt csokoládét, végül a kandírozott narancshéjat. Legalább egy órára hűtőbe tesszük, majd golyókat formálunk belőlük és kakaóporban meghempergetjük.

Változatok:

1. Egy kis trükk- kívül fehér, belül barna golyóbisok:  marcipánrúdból ujjnyi karikákat vágunk, a tenyerünkben szétlapítjuk, közepébe teszünk egy kisebb adagot a trüffelből, a marcipánt körben ráhajtjuk és így formázzuk golyóvá.
2. fehér csokoládét olvasztunk és a golyókat hurkapálcára húzva ebbe mártjuk bele
3. apróra tört szeletelt mandulába forgatjuk
4. tortadarába forgatjuk (ét, tej, vagy fehércsokisba)
5. kandírozott narancshéj helyett készülhet apróra vágott aszalt sárgabarackkal, aszalt szilvával - ilyenkor a lekvár ne narancs legyen, hanem barack, illetve szilva)
6. Készíthetjük fehércsokoládéból is, ez esetben a lekvárt hagyjuk ki, és 70 g vajat használjunk , ehhez remekül passzol az aszalt vörösáfonya, aszalt meggy, és olvasztott fehércsokoládéval, vagy tejcsokládéval vonjuk be.


5 megjegyzés:

  1. Fantasztikusak!!Ki fogom pròbàlni, mèg eddig sose csinàltam!!

    VálaszTörlés
  2. Én ajándékba adok idén ilyeneket,nem akarok sablonos meg drága bonbonokat venni.Az benne a jó,hogy 1000 variációját lehet elkészíteni:)

    VálaszTörlés
  3. Jahm és még egy kérdés,ezek muffinpapírok vagy kisebbek?

    VálaszTörlés
  4. Szia Kremy, ezek kis mignon papírok.

    VálaszTörlés
  5. Qujva jók. :-p
    És tetszik a tortatartód. Nagyon.
    No, ma este ez az utolsó hsz-em, elhúztunk nyaralni.
    Puszák! :-)))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails