2010. november 20., szombat

Gesztenyekrémleves


Évekkel ezelőtt egy étteremben gesztenyével töltött pulykamellet rendeltem. Meg sem fordult a fejemben, hogy az édes, rumos (pontosabban rumaromás), gesztenyepüré készítéséhez szánt masszával fogják megtölteni. Egy életre elment a kedvem tőle. Mármint nem a gesztenyétől, és nem is az édes gesztenyamasszától (a gesztenyepürétől pedig pláne nem) csak a gesztenyével töltött mindenféle roládoktól és egyéb húsoktól. Aztán tavaly egy helyi pizzériában megláttam a falon egy karácsonyi gesztenyés-pulykás pizzát reklámozó plakátot, és felcsillant a szemem, de mielőtt elhamarkodottan rendeltem volna, rákérdeztem, hogy ugye ez rendes gesztenyéből van, mármint sült gesztenyéből, vagy esetleg ízesítetlen gesztenyemasszából. Az eladó úgy nézett rám, mintha kb. a Marsról jöttem volna és a legnagyobb evidenciával közölte, hogy, nem, a sima gesztenyemasszából. Nagyon finom, tette hozzá. Akkor úgy látszik, más az ízlésünk, gondoltam magamban. Az ízébe bele sem merek gondolni: pizzatészta, édes-rumos massza, hús, sós sajt....na ne.

Sajnálatos, hogy nagyon sokan a gesztenye szót ezzel az édes ízzel kapcsolják össze, számtalan karácsonyi, gesztenyével töltött pulyka recept is édes gesztenyemasszát említ a hozzávalók között.

A gesztenyének önmagában dióra emlékeztető íze van, (mint pl. a vargányának) ami nagyszerűen passzol pl. a sajttal, füstölt hússal, érlelt sonkával, húsos szalonnával, szerecsendióval, kakukkfűvel, stb.

A gesztenye ebben a sós ízvilágú levesben egészen már dimenzióba kerül. Ajánlom mindenkinek kipróbálásra.

Tejszínes gesztenyekrémleves hozzávalók 4 adagra:
1 ek vaj
1/4 fej hagyma apróra vágva
fél közepes répa kockára vágva 
10 dkg csirke- vagy pulykamell kockára vágva
20 dkg konyhakész tisztított gesztenye (nagyáruházakban zacskós kiszerelésben kapható)
4 dkg vargánya
1 ág kakukkfű (levelei lemorzsolva)
1 ek frissen aprított petrezselyem
5 dl húsleves/szárnyas alaplé
2 dl tejszín
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk és megpároljuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a vargányát és addig pirítjuk, míg pörzsanyagok képződnek rajta. Ezután hozzáadjuk a répát, a húst, valamint a gesztenyét. Petrezselyemmel, frissen morzsolt kakukkfűvel és a szerecsendióval ízesítjük, és pár percig együtt pároljuk. Felöntjük húslevessel, majd fedő alatt puhára főzzük. Turmixoljuk (vagy botmixerrel pépesítjük), majd felforraljuk (ha túl sűrűnek ítéljük, kis levest még adjunk hozzá.) A tűzhelyet elzárjuk.

A tejszínt a tojássárgájával alaposan kikeverjük (royal).

A levest 2-3 percig kevergetjük, hogy kissé hűljön, majd vékony sugárban, a levest állandóan kevergetve a royallal besűrítjük. A végén kb. 1 dkg vajat is adjunk hozzá, ettől szép fénye lesz és nem fog bőrösödni.

Megj.: ha nincs otthon húslevesünk/alaplevünk, készíthetjük lleveskockából is, de szigorúan bioból, mert annak semmi mellékíze nincs, míg a sima leveskockától annak íze fog eluralkodni az egész levesen (egyéb káros hatásairól már nem is szólva.)

Tipp: tálaláskor a leves tetejére tehetünk lisztben megforgatott, forró olajban hirtelen megsütött pirított hagymakarikát. Mennyei.
 
Egyetlen szépséghibája van ennek a levesnek (megfelelő technikai felszerelés hiányában) mégpedig az, hogy nem sikerült teljesen krémesre turmixolni, nagyon picit szemcsés marad, bár ez az élvezeti értékéből szerintem nem von le. A főzősuliban olyan rúdmixer van, aminek a hangja kb. az Apollo 13-ra hasonlít felszállás közben. Szerintem még szovjet gyártmány, de minimum NDK-s. Gyönyörűen pépesít. Na meg a Paco Jet is, de az végképp elérhetetlen egy normál háztartásban (az ára kb. 1 milla körül mozog.)

6 megjegyzés:

  1. Hú, ez nagyon jól hangzik!
    Én is készítettem már sós ételt sima tisztított gesztenyéből és nagyon finom lett.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon érdekes ízvilágú leves lehet!Gyönyörű a tálkád!Elárulod hol lehet ilyet venni?Christmas
    lollipoppot szívesen küldök Neked ha írsz egy címet!:-)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Szia Nelli, javaslom próbáld ki, karácsonyra is megállja a helyét, isteni finom. A leveses tálka Herendi, nagyon olcsón vettem, már csak 1 db volt a boltban, nem baj, nekem pont annyi kellt, fotózni :)Köszi, aranyos vagy, de Christmas lollipopot már vtttem, megírta Reni, hogy a Metróból van :)

    VálaszTörlés
  5. Szia Strawberry!
    Ha szép tálkát látok én is mindig veszek belőle.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jol hangzik. Mar több receptedet is megfozem.Tenyleg isteni lett. Itt nem ertem, hogy mit jelent a royal. Elarulnad kerlek?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails