2010. november 16., kedd

Két édes kis semmiség: vanílás szedres tejföl és kardamomos joghurtos narancs és mandarin


Mire jó a fogyókúra...kb. 2 évvel ezelőtt regisztráltam a Házipatika fogyókúra versenyére. Utálom ezt a szót, hogy fogyókúra, szerintem ennek így ebben a formában semmi értelme. Ha valaki egészségesen él-étkezik, odafigyel arra, mennyi finomított szénhidrátot  tol le, nem eszik este tízkor téliszalámis zsemlét fél tábla csokival, az életmód, és nem fogyókúra. Nem szoktam sanyargatni magam, néha az előbbi "menü" simán lecsúszik, de az a kivétel. Mivel egy Tefal serpenyőkészletet sorsoltak ki azok között, akik hétről-hétre szorgalmasan beírják, mennyit fogytak, így én is beneveztem, cserébe minden hétre komplett menüsorokat lehetett letölteni, megjegyzem, jobbnál jobb receptekkel.

Szóval, ott találkoztam a joghurtos narancs és mandarin receptjével. Semmi extra, de bevallom, azelőtt sosem jutott volna eszembe. Szoktam házilag gyümölcsjoghurtot kutyulni, mert abban legalább tényleg van gyümölcs, na de narancsból...sosem gondoltam volna, milyen finom. A kardamom és a vanília már ez én ötletemre került bele. 

A szedres tejfölt pedig anya barátnője készítette még augusztusban, s azóta valahogy nem kerítettem rá sort, hogy újból elkészítsem. 
  


Narancs és mandarin vaníliás-kardamomos joghurttal

Hozzávalók 2 adagra:
2 narancs
3 db mandarin (lehetőleg mag nélküli)
kb. 200 g krémes natúr joghurt (nálam görög)
ízlés szerint méz vagy édesítő (pl. Bio Stevia)
fél vaníliarúd kikapart magja
1 mokkáskanál frissen őrölt kardamom

Elkészítés:

A narancsot késsel meghámozzuk úgy, hogy héj alatti fehér rész ne maradjon rajta, majd kockára vágjuk, a mandarint hámozzuk és úgyszintén kockára vágjuk.

A joghurtot alaposan kikeverjük a többi hozzávalóval és a gyümölcsre ötjük, átforgatjuk és jól behűtjük. Tálalás előtt mézzel is meg lehet pluszban csorgatni.



Szedres tejföl vaníliával

Hozzávalók 4 adagra:

500 g szeder (fagyasztott is lehet, sőt azzal talán még jobb)
350 g tejföl
1 vaníliarúd kikapart magja
ízlés szerint porcukor, méz, vagy édesítő

Elkészítés:

A szedret robotgéppel pépesítjük (pár szemet tegyünk félre díszítésnek), majd a többi hozzávalóval együtt kikeverjük. Ha fagyasztott a szedrünk, majdnem fagyi állagot kapunk, ha friss a szeder, tálalás előtt jól hűtsük be.

1 megjegyzés:

  1. Hali!
    Itt találsz egy üzenetet:
    http://fozomasina.freeblog.hu/archives/2010/11/19/One_lovely_blog_award/

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails