2010. november 7., vasárnap

Omelette surprise, azaz a melegen tálalt hideg meglepetés


Ő itt kérem szépen maga csoda. Nem csak gasztronómiai, hanem "fizikai" értelemben.
A meglepetésomlett, vagy más néven omelette norvégienne, vagy megint más néven Baked Alaska, több mint 200 éves múltra tekint vissza.
Benjamin Thomson Rumford (1753-1814) amerikai születésű fizikus kísérleteket folytatott azzal kapcsolatban, hogy a tojásfehérje hab hő hatására kifehéredik, s rájött, ez azért történik, mert a fevert hab kiváló hőszigetelő képességgel bír. Ez a felismerés vezetett ennek a desszertnek a megszületéséhez, 1804-ben.

Világhódító útjára később, egészen pontosan 1867-ben indult, amikor Charles Ranhoffer, a ma is működő new yorki Delmonico's Restaurant híres francia séfje - annak örömére, hogy az Egyesült Államok potom pénzért megvásárolta az USA 49. államát, Alaszkát az oroszoktól - megalkotott egy új desszeret, a Baked Alaskát, ami ma is szerepel az étterem étlapján.

Manapság tengerjáró hajók búcsúvacsoráján, annak fénypontjanként szokták felszolgálni egy másik változatát (Bomb Alaska). A desszertet rummal öntik le - és lekapcsolt lámpa mellett - flambírozzák, a népes vendégsereg elképráztatása végett.

Nos, garantálom, hogy otthon is elkápráztathatjuk vele a vendégsereget- flambírozás nélkül is, arról már nem is beszélve, hogy pofon egyszerű elkészíteni.

Annyi bibi van benne, hogy előre ajánlatos gyűjteni hozzá jó sok tojásfehérjét (vagy paralell készíteni kell egy jó nagy adag majonézt:) ).

Hozzávalók 8 adagra:

a piskótalaphoz:
6 tojás
12 dkg liszt
12 dkg kristálycukor

1 doboz tetszés szerinti fagylalt

10 db tojásfehérje
15 dkg porcukor

A hozzávalókból a szokásos módon - vékony - piskótalapot  sütünk. (Kb. 2 cm vékonyat.)
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a fehérjét külön kemény habbá verjük csipet sóval. A fehérjehabot óvatosan beleforgatjuk a sárgájába, majd rászitáljuk a lisztet és óvatosan összedolgozzuk. Sütőpapírral kibélet tepsibe simítjuk és 180 fokon kb. 15 percig sütjük (világos aranybarnára) - sütőajtót nem nyitogatjuk!

A piskótalapot kb. 8x8 cm-es kozkákra vágjuk, vagy kb. ugyanekkora köröket szaggatunk belőle (pl. fánkszaggatóval)- utóbbi megoldás elegánsabb.

10 db tojásfehérjét félig felverjük csipet sóval, majd hozzáadunk 15 dkg porcukrot és kemény, fényes habbá verjük. Tipp: a fehérjehabot ízesíthetjük tetszés szerint pl. friss gyümölccsel (málna, ribizli), hígabb lekvárral, szörppel, aszúval, édes borral, stb., a lényeg, hogy passzoljon a fagylalt ízvilágához.

A főzősuliban tegnap citrom-és eperfagylattal készítettük, a fehérjehabba pedig reszelt citromhéjat és 2-3 ek. piros ribiszke dzsemet tettünk.


A sütőt előmelegítjük a legmagasabb fokozatra (200-250 fok).

Kétféle módon járhatunk el.


így:




tehát sütőlapra sorakoztatva a piskótakockákat, vagy 


Egy-egy hőálló tálkába teszünk egy piskótakockát, (adagonként külön-külön), ennek a közepére kanalazzuk a teljesen fagyos fagylaltot, majd a tojásfehérjével mindenhol bevonjuk. Ügyeljünk arra, hogy a fehérjehab mindenhol bevonja a fagylaltot. A legkönnyebb habzsák segítségével dolgozni.

Utóbbi módszerrel talán valamivel könnyebb a tálalás.


majd 250 fokos sütőben 1,5-2 perc alatt átpirítjuk. Azonnal tálaljuk.

3 megjegyzés:

  1. Wow, baked alaska! Jól néz ki!

    VálaszTörlés
  2. Mióta keresem a receptjét:) Ez az első,ami egyszerűnek tűnik,de nagyszerű. Megvan anyu szülinapjára a süti:)
    Amúgy nem tudom,játszottatok-e Simset,de abban ez volt az egyik desszert amit sütöttek a muksók:D

    VálaszTörlés
  3. Eredetileg tálaláskor a tetejére rumot öntenek, és meggyújtják. (Flambírozzák)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails